INFONET-468X60-BANNER

Da novi most ali ne na mestu starog Savskog mosta

05.02.2018. | Beta

Predstavnici udruženja arhitekata Srbije ocenili su da je Beogradu potreban novi most, ali da ideja da se sruši Stari savski most pa na njegovom mestu napravi novi nije dobra, dok stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta upozoravaju da bi rušenje mosta moglo izazvati saobraćajni haos.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević rekao je agenciji Beta da misli da mora da se pravi novi most zato što postojeći ne može više da se ojača, niti mogu da se dodaju nove trake, ali da je pitanje zašto rušiti stari most i baš na tom mestu praviti novi.

- Jasno je da je to zbog projekta „Beograd na vodi" - kazao je Kovačević.

On je rekao da bi, prema projektu, novi most trebalo da bude sličnog lika kao postojeći što, kako je rekao, nije dobro rešenje.

Beograd (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Za mene je najspornije to što je data obaveza da most ima lukove da podseća na sadašnji, a pravilo je da unutargradski mostovi treba što manje da preprečuju pogled sa jedne obale na drugu. Zato je to jako loša ideja - kazao je Kovačević.

On je dodao i da je veliki problem što u javnosti postoje oprečne izjave o tome šta će se desiti sa postojećim mostom, jer su pojedini predstavnici gradske vlasti rekli da će on biti srušen, a drugi da će biti prenet na Ratno ostrvo.

- Ja ne vidim ozbiljne argumente, a taj ko predlaže da se pravi novi most i ruši stari, mora da ima mnogo argumenata da je to rešenje racionalno, isplativo i prihvatljivo građanima - rekao je Vujanić agenciji Beta.

On kaže da rušenjem starog mosta može nastati saobraćajni haos jer se prekidaju sve tramvajske veze starog i Novog Beograda.

- Most na Adi je predviđen da ima tramvajske šine, ali od toga za sada nema ništa. A šta će biti sa građanima i prevozom - nekako će dolaziti do mosta, a odatle čamcima ili peške - rekao je Vujanić i dodao da je lako srušiti most, ali da treba najmanje dve do tri godine za izgradnju novog.

- Odlična je ideja da Beograd ima novi most, Pariz ih ima 17 i ja znam da je bila ideja da se pravi most nešto niže ispod Pančevačkog mosta kako bi se povezao kružni prsten obilaznice oko Beograda. Ta ideja ima smisla - kazao je Vujanić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;