INFONET-468X60-BANNER

Putevi Srbije postaju agencija

02.10.2017. | Z. Radović | Novosti

Reforma JP Putevi Srbije je neminovna, a ova firma mogla bi da se transformiše i u Agenciju za javne puteve. To je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. Koridori Srbije su u ime Vlade Srbije u maju pozvali domaće i strane konsultantske kuće da se prijave za pružanje usluga savetovanja, a na spisku zadataka koje bi imali je i pretvaranje Puteva u još jednu agenciju.

U Koridorima Srbije, za Novosti, kažu da to nije konačno rešenje, već da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize ovog preduzeća, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

- Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade - navode u Koridorima. - Predviđeno je da usluge traju osam meseci. Projektnim zadatkom je planirano i da usluge obuhvataju podršku VS, pre svega resornom ministarstvu, u pripremi i sprovođenju reforme celokupnog putnog sektora, a posebno pružanje neophodne pomoći za sprovođenje akcionog plana za institucionalno jačanje i transformaciju JP Putevi Srbije u Agenciju za javne puteve.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Od „savetnika" očekuju i da poradi na jačanju kapaciteta resornog ministarstva, da proceni trenutno stanje celokupnog upravljanja putevima u Srbiji i da razvije rešenja i predloge za njegovo unapređenje. Konsultanti bi trebalo i da upute preporuke za eventualne izmene pravne regulative.

O reformi Puteva Srbije se priča već godinama, a sugestija Međunarodnog monetarnog fonda je bila da se ovo preduzeće pripoji Koridorima Srbije. Od toga se, zasada, odustalo. Jedna od ideja je bila i da se sektor naplate putarine izmesti iz Puteva i da postane samostalno preduzeće. Stručnjaci tvrde da bi razlog za pretvaranje Puteva u agenciju mogao biti u načinu finansiranja.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da su agencije manje samostalne od javnih preduzeća i da bi to mogao biti razlog za ovu promenu.

- Možda je to pokušaj da se uspostavi bolja kontrola - smatra Stevanović. - Agencije obično imaju monopolske poslove i dobre prihode, a održavanje mreže puteva je među najvažnijim pitanjima. Pokušaj reforme javnog preduzeća u agenciju bi mogao biti i nagoveštaj da je ono toliko loše organizovano, da bi trebalo napraviti sve iz početka.

Komisija koja sprovodi ovaj tender sastavljena je od predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Koridora Srbije i Puteva Srbije. Ovaj tender sprovodi se u više faza. U prvoj fazi interes je iskazalo 11 kompanija, dok su ponude dostavile četiri kompanije. Komisija je okončala ocenu tehničkih ponuda, napravila Izveštaj o stručnoj oceni tehničkog dela ponude i poslala ga Svetskoj banci na saglasnost. Finansijski deo ponude ostaje zatvoren sve dok se ne okonča tehnička ocena i dok banka ne da saglasnost.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;