INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ko nam pravi projekte: Pola licenci ne važi

26.07.2017. | Beta

Više od polovine projektantskih kuća i firmi za izvođenje radova koje su licence pribavile do 2013. godine ne ispunjavaju uslove da izrađuju projekte. To znači da se radovi izvode na projektima za koje građevinsku dozvolu izdaju resorno ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, utvrdila je Komisija za licence Ministarstva građevinarstva.

Kako je saopštilo resorno minisarstvo, vanredna kontrola komisije obuhvatila je 173 licence izdate u periodu od 2009. do početka 2013. godine, a posle provere licence je zadržalo 44 odsto kontrolisanih projektantskih kuća i izvođača.

Glavni razlozi za oduzimanje licenci su odlazak inženjera koji su bili nosioci licenci ili prestanak rada firmi usled stečaja ili likvidacije.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Cilj pojačanog nadzora nad radom projektanata i izvođačkih firmi je da samo kuće koje poseduju neophodne dozvole i reference mogu izrađivati projekte i izvoditi radove. Na taj način osiguraće se bolji kvalitet projektovanja, odnosno da izvođenje radova bude u roku, kvalitetno i bez naknadnih troškova - navodi se u saopštenju.

Pored veće uređenosti oblasti, rezultat vanredne kontrole je i finansijski efekat za budžet. Podnosioci zahteva koji žele da obnove licencu u vanrednom ili redovnom postupku u budžet su u prvom polugodištu 2017. uplatili 8,5 miliona dinara.

Vanredne kontrole biće nastavljene i u narednom periodu, kontrolom rešenja iz 2013. godine, a u sledećoj godini i rešenja iz 2014.

Na ovaj način uvodi se praksa da će svaka licenca koja se izda biti proverena nakon isteka tri godine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;