INFONET-468X60-BANNER

Za stanare sumnjiva nadogradnja, za nadležne po zakonu

27.03.2017. | Daliborka Mučibabić i Ana Vuković | Politika

Investitor započeo zidanje na krovu višespratnice osam godina pošto je dobio „zeleno svetlo” za radove. Vlasnici stanova tvrde da je njegovo rešenje nevažeće, a Sekretarijat za urbanizam da je sve u skladu sa propisima.

Nadogradnja 20 stanova na ravnom krovu zgrade u Ustaničkoj ulici 214-222 zaustavljena je, ali to nije umirilo stanare koji se protive uzurpaciji njihove zajedničke imovine.

Ograđeno gradilište, koje je obuhvatilo i deo zelene površine, čuvaju trojica muškaraca pojačana sa dva psa. Oni nisu bili raspoloženi za priču sa novinarima, za razliku od nezadovoljnih stanara koji su se i sa prozora uključivali u razgovor, jedva čekajući da se požale na problem. Tvrde da to što su se majstori početkom nedelje povukli ne znači da je subinvestitor i finansijer, firma Roling invest, odnosno Stambena zadruga „Podstanar”, koja je „potpisana” i na gradilišnoj tabli, odustao od gradnje na njihovom krovu, već misle da se samo privremeno povukao.

- Ovaj scenario već je viđen. Nekoliko puta sprečili smo investitora da počne da zida. Nemamo nikakve garancije da će nam, ukoliko ošteti naše stanove, to i nadoknaditi. Nismo sigurni da statika zgrade, koja se nalazi na klizištu, može da izdrži dodatno opterećenje još jednom etažom - žali se Andrijana Marušić, vlasnica jednog od 100 stanova raspoređenih na pet ulaza.

Dodatno ih zabrinjava to što je požarni izlaz blokiran, a u delu teritorije koju je investitor okupirao ostala su zaključana njihova električna brojila.   

Posle dugogodišnje borbe da spreče nadogradnju, žitelji se nisu nadali ovakvom epilogu.

„Podstanar”, odnosno finansijer Roling invest, gradnju je počeo tek ovog meseca na osnovu prijave radova koju je dobio u januaru 2017. godine. Da li je građevinska dozvola validna, budući da je dokumentu koji joj prethodi, tvrde stanari, rok upotrebe istekao pre tri godine, pitali smo Sekretarijat za urbanizam.

- Rešenje o odobrenju pravosnažno je od 28. septembra 2012. godine, a investitor Stambena zadruga „Podstanar” podnela je prijavu početka građenja 8. septembra 2014. što je u zakonskom roku od dve godine od dana pravosnažnosti odobrenja - ističu u ovom gradskom „ministarstvu” i dodaju da je odobrenje postalo pravosnažno tek posle tri godine zbog sporova koje su stanari pokretali.

Od opštine Zvezdara saznaje se da rešenje koje je dala pre 23 godine može da bude imovinskopravni osnov za dobijanje građevinske dozvole i da li je ono ikada osporeno, odgovora nema. Pravnici koji se razumeju u ovu oblast tvrde da je jednom stečeno pravo nepovredivo osim ako opština rešenje o dodeli krova za nadziđivanje u međuvremenu nije poništila. Očigledno da nije, kad Sekretarijat za urbanizam tvrdi da je opštinsko rešenje o nadziđivanju iz 1996. bio pravni osnov za izdavanje odobrenja za izgradnju.  

Takvo objašnjenje ne pije vodu za brojne ogorčene žitelje Ustaničke ulice koji ostaju pri svom i tvrde da je „Podstanar” građevinsku dozvolu dobio na osnovu nevažećeg rešenja. Oni idu i korak dalje.

- Investitor je zaključio fiktivni ugovor o zakupu parking mesta kako bi, obezbeđujući prostor za automobile, ispunio uslov i dobio odobrenje za izgradnju, jer ispred zgrade nema prostora za proširenje parkinga. „Podstanar” odnosno Roling invest sada zida za tržište, a ne za zadrugare i svi nadležni ćute – naglašava jedna vlasnica stana koja nije želela da joj se ime pojavi u medijima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;