INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neizvesna gradnja vetroparka kod Zaječara

08.02.2017. | eKapija

Od gradnje vetroparka vrednog 100 miliona evra kod Zaječara, za koji je još početkom marta prošle godine potpisan predugovor između predstavnika tog grada i konzorcijuma Vision Group BalcanVision Sword, po svemu sudeći, bar zasad, neće biti ništa. Naime, kako su za eKapiju potvrdili investitori, češka kompanija Vision Group 21, oni su se povukli iz projekta jer Zaječar nije mogao da obezbedi kvote za vetropark odgovarajuće snage.

Zaječar je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36MW, dok je uslov češke kompanije i njenih partnera bio da se projekat proširi na minimum instaliranih 60MW snage, za šta su, navode, još prošle godine obezbedili tehnologiju i finansijsko zatvaranje kompletnog projekta.

Kako je objasnila Barbora Bartokova, Vison Group 21 se zbog toga povukao iz projekta i dodala da su spremni da ponovo aktiviraju projekat ukoliko Zaječar obezbedi minimalnu traženu snagu od 60MW. Takođe, naglasila je, lokalna samouprava može, ukoliko nađe novog investitora, da sa njim realizuje ovaj projekat.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Da će do gradnje vetroparka ipak doći, nada se gradonačеlnik Zajеčara Vеlimir Ognjеnović. On, međutim, za eKapiju kaže da se o rokovima i planovima sada ne može govoriti zbog objektivnih prepreka.

Naime, objašnjava Ognjеnović, Zaječar je na raspolaganju imao kvotu koja je omogućavala gradnju vetroparka snage 36,4MW i čekala se dozvola za dodatna 24MW. Međutim, to nisu dočekali, a u međuvremenu je i pomenuta kvota od 36,4 MW „dodeljena drugoj lokalnoj samoupravi".

Zbog svega toga u Zaječaru sad očekuju novi raspis, verovatno tokom maja ove godine, kada će kod Ministarstva energetike aplicirati za kvotu od 60MW sa ciljem da nakon toga raspišu tender za partnera u ovom projektu, rekao je Ognjenović.

Ova investicija, u martu 2016. procenjena na oko 100 miliona evra, bila bi od velikog značaja za Zajеčar koji bi ugovorom obezbedio uplatu oko 5% ukupnog godišnjеg prihoda vetroparka u gradski budžet.

Gradonačelnik Ognjenović kaže da bi to značilo dodatnih 700-800.000 evra na godišnjem nivou u gradskoj kasi koji bi bili uloženi u novu LED uličnu rasvetu i druge projekte na lokalu.

Ipak, do tada, vetrogeneratori na Vrškoj Čuki i potencijalna zarada od njih postojaće samo u planovima.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;