INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Idejno rešenje za III sektor saobraćajnice unutrašnjeg magistralnog prstena u Beogradu

06.12.2016. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su juče (05.12.2016) prezentaciji idejnog rešenja za III sektor saobraćajnice unutrašnjeg magistralnog prstena, koja je održana u  Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Vesić je istakao da je taj magistralni prsten unutrašnja obilaznica oko Beograda, koja će pored spoljne obilaznice, koja se gradi sa republikom, olakšati funkcionisanje saobraćaja u prestonici i jedan je od prioriteta ove gradske vlasti.

On je pojasnio da III sektor saobraćajnice unutrašnjeg magistralnog prstena predviđa deonicu od 2,5 kilometara puta koji bi išao od petlje „Hipodrom”, gde je predviđena izgradnja tunela ispod Topčiderskog brda, pa do Partizanovog stadiona, a potom i izgradnja deonice do „Šumica”, za koju postoji i nadzemna i podzemna varijanta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za ovu saobraćajnicu potrebno je oko 30 miliona evra i isto toliko za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, dok je za izgradnju tunela ispod Topčiderskog brda potrebno između 50 i 60 miliona evra. Pored ovog projekta Grad Beograd radi na realizaciji još nekoliko veoma važnih saobraćajnih infrastrukturnih projekata, pre svih tunela koji treba da poveže Savu i Dunav, u koji će se ulaziti kod Starog savskog mosta - koji će takođe biti proširen sa po dve saobraćajne trake - i izlaziti negde u blizini Pančevačkog mosta. Taj tunel treba da smanji opterećenje saobraćaja u centru Beograda za više od 14 odsto, što je ogroman pomak. Takođe kao deo unutrašnjeg magistralnog prstena gradiće se i most preko Ade Huje, koji će omogućiti dalje povezivanje sa Pančevačkim i Zrenjaninskim putem i dalje sa Pupinovim mostom - precizirao je gradski menadžer.

Folić je dodao da je unutrašnji  magistralni prsten jedna od najznačajnijih saobraćajnica u gradu, kojom se nadomešćuju kapaciteti koji su već izgrađeni, kao i da su definisani delovi grada kuda će ići ova deonica.

- Kada se usvoji ovaj plan detaljne regulacije, on će omogućiti da se reše imovinsko-pravni odnosi, pre svih na delu unutrašnjeg magistralnog prstena od Ustaničke do Pančevačkog mosta - ukazao je Folić.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović istakao je da je na ovom idejnom rešenju radio Urbanistički zavod, koji trenutno radi plan detaljne regulacije, a da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao investitor u ime Grada Beograda, izvodi plansku dokumentaciju i idejno rešenje, dok je firma Ces Cowi projektant u ovom poslu.

Dužina III sektora UMP-a je oko 2.500 metara i obuhvata površinu od 50 hektara. Varijantna rešenja su predložena u saradnji sa Opštinom Voždovac, Urbanističkim zavodom Beograda, Sekretarijatom za saobraćaj i glavnim gradskim urbanistom. Raskrsnice koje predstavljaju kritične tačke i traže iznalaženje prihvatljivog saobraćajnog rešenja su Autokomanda i Šumice. Definisanje varijantnih rešenja je sprovedeno kroz dva koraka, a u prvom je definisano 14 preliminarnih varijantnih rešenja. U njihovoj daljoj razradi razmotreni su delovi posmatrane saobraćajne mreže, a ocena je vršena ispitivanjem prostornih mogućnosti i funkcionalnog uklapanja u postojeću i planiranu mrežu saobraćajnica. Kao rezultat aktivnosti u prvom koraku dobijena su tri varijantna rešenja, koja su u okviru drugog koraka korigovana i vrednovana.

Sva tri odabrana varijantna rešenja međusobno su slična u zoni Autokomande i prelaska UMP-a preko auto-puta, a glavna razlika među rešenjima je u zoni Šumica, gde su iznad auto-puta predložene različite petlje u cilju postizanja optimalnih efekata, naveli su iz projektantske kuće Ces Cowi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;