INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradnja pešačkog mosta od Save do Kalemegdana

21.01.2016. | Tanjug

Gradnja pešačkog mosta od Save do Kalemegdana trebalo bi da počne u junu, a biće završena do kraja godine i koštaće oko milion evra, najavila je danas Služba za informisanje grada.

Vijugavi most, kojim će turisti i Beograđani uskoro moći da stignu od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave biće, kako je najavljeno, prečica od šetališta na Savi do najvrednijeg beogradskog spomenika kulture od izuzetnog značaja – utvrđenja na bregu iznad ušća Save u Dunav.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pešačku pasarelu sa neobičnom skulpturom, koju su pre osam godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon, grad je odabrao prošlog leta kao rešenje koje „neće napasti tvrđavu i zakloniti njene lepote“.

Glavni urbanista Milutin Folić je rako da izrada glavnog projekta počinje zahvaljujući donaciji „Saobraćajnog instituta CIP“.

- CIP će, u saradnji sa autorima i arhitektom Branislavom Mitrovićem, uraditi tehničku dokumentaciju. „Direkcija za građevinsko zemljište“, investitor pasarele za koju je potrebno oko milion evra, raspisaće tender za izvođača radova u maju. Ona će biti izgrađena do kraja ove godine – tvrdi Folić.

Time će biti ostvarena višedecenijska želja, da turisti koji rekom dođu u Beograd, ne preskaču šine i probijaju se kroz saobraćajem opterećenu Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Bojovića kako bi otkrili čari Beograda.

Akademik Branislav Mitrović rekao je da dva velika umetnika sada konačno prave skulpturu, čija vrednost nije samo umetnička nego i upotrebna.

- Moja uloga u tom projektu je da kao arhitekta nađem dobru korelaciju između umetničkog i inženjerskog, kako bi Beograđani i svi njihovi gosti koji dolaze rekom imali direktnu vezu sa tvrđavom i Knez Mihailovom ulicom – ističe Mitrović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;