INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Maglai: Na proleće tender za izbor investitora za Palić (video)

28.09.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai najavio je raspisivanje međunarodnog tendera za izbor strateškog investitora za realizaciju Master plana razvoja turizma na Paliću, a ukoliko sve bude teklo po planu prvog investitora dobiće već na jesen naredne godine.

Nakon što je Gradsko veće usvojilo tekst Master plana razvoja turizma na Paliću, Maglai očekuje da će za 15 do 20 dana taj dokument biti pred odbornicima Skupštine grada, gde očekuje njegovo usvajanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Za sledeću godinu najavljuje formiranje Radne grupe za pripremu međunarodnog tendera za realizaciju i implementaciju Master plana, odnosno izbor strateškog investitora za “zlatni krug” ovog plana, koji predstavlja centralni deo plana.

- Smatram da je realno da do kraja januara ili najkasnije do kraja februara sledeće godine raspišemo taj međunarodni tender, da do tada pripremimo svu kompletnu dokumentaciju da možemo raspisati međunarodni tender za strateškog investitora na Paliću, u zlatnom krugu – rekao je Maglai „Tanjugu“.

Realizacija će, prema njegovim rečima, zavisiti od toga da li će Subotica dobiti bespovratna sredstva „Nemačke razvojne banke KfW“ u visini od skoro šest miliona evra za rešavanje problema biodiverziteta na Paliću.

Maglai podeća da je memorandum potpisan, a očekuje da u oktobru Vlade Srbije i Nemačke treba da potpišu ugovor o donaciji, nakon čega u roku od mesec dana i lokalna samouprava treba da potpiše ugovor sa KfW-om o donaciji, što znači da bi na proleće naredne godine moglo početi povlačenje tih sredstava, a samim tim i početak radova.

Ti radovi se odnose na izgradnju mreže za odvođenje otpadnih voda iz naselja Palić na novi prečistač.

- Kompletna projektna dokumentacija je gotova, tako da ako budu sredstva obezbeđena i potpisan ugovor, onda sledeće godine u proleće može taj posao da krene i da možemo da i u tom slislu napravimo jedan ozbiljan uskorak vezano za rešavanje problema zagađenja Palićkog jezera i njegove okoline – rekao je Maglai.

Ukoliko se i jedan i drugi posao realizuju po idealnim scenarijima, gradonačelnik Subotice očekuje da u naredne tri do četiri godine Palić dobije sasvim drugačiji izgled.

- To bi značilo da već u proleće mogu da krenu određeni radovi koji se tiču zaštite životne sredine, što jeste preduslov da bi ozbiljni investitor došao na Palić. Sa druge strane, mislim da nakon pripreme međunarodnog tendera, na jesen sledeće godine možemo da imamo prvog strateškog investitora koji će ući u realizaciju projekta izgradnje hotelskog kompleksa spa medikal u zlatnom krugu – smatra Maglai.

Što se tiče još jedne kapitalne investicije u Subotici – izgradnje Narodnog pozorišta – Maglai kaže da postoji dosta opstrukcija u postupku javne nabavke za nastavak radova.

Naime, u toku postupka jedno preduzeće je podnelo prigovor za zaštitu prava ponuđača, tako da je trenutno na drugostepenom organu da odluči tim povodom, a tek nakon te odluke se može ići dalje sa postupkom.

- Lično smatram da tu nije u pitanju klasično nezadovoljstvo od strane nekog ponuđača sa raspisanom tenderskom dokumentacijom, nego da tu postoji ozbiljna opstrukcija realizacije celog projekta. Ja čak smatram da, na žalost, politika se ponovo previše upliće u realizaciju ovog projekta i on ponovo postaje taoc političkih igara na nivou Subotice. A i šire – rekao je Maglai.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;