INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niče „Medna“ na Sani

08.09.2014. | Novosti

Uprkos protivljenju nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirode i pismu koje su poslali predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i direktor ljubljanske kompanije „Interenergo“ Anton Papež ozvaničili su u Donjim Vrbljanima kod Ribnika početak izgradnje male hidroelektrane „Medna“ na Sani.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izgradnju elektrane finansira austrijska energetska grupa „Kelag“, u čijem je vlasništvu ljubljanski „Interenergo“, a proizvodiće 21 gigavat-čas električne energije, što je dovoljno za snabdevanje više od 6.000 domaćinstava. HE će imati nominalnu snagu od 4,9 megavata, a projekat je ukupne vrednosti od 20 miliona evra.

„Koalicija za Sanu“, u kojoj su okupljene 22 nevladine organizacije, povodom ovog slučaja, pisala je i predsedniku Dodiku, tražeći od njega da ne učestvuje u polaganju kamena temeljca za izgradnju HE, kako ne bi bio „deo nelegalnog i nasilnog uništavanja Sane, koja je jedna od najčistijih reka Srpske“.

- U skladu sa vašim nadležnostima, tražimo da od Vlade RS i drugih relevantnih institucija zahtevate da pokrenu postupak raskidanja koncesionog ugovora za MHE „Medna“, u kojem su predviđeni rokovi odavno istekli, čime su se stvorili uslovi da Vlada RS, kao organ koji je doneo Odluku o dodeli koncesije za izgradnju MHE „Medna“ jednostrano raskine ugovor – navodi se u pismu koje je upućeno Dodiku, a na koje, kako nam je potvrđeno, nisu dobili odgovor.

Nataša Crnković, iz „Koalicije za Sanu“ rekla je da je do sada u sudskim postupcima pred Okružnim sudom u Banjaluci dva puta osporena Studija uticaja na životnu sredinu, a trenutno se pred Vrhovnim sudom RS vodi postupak protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zbog odobravanja Studije.

- Sudski postupci se vode i zbog Rešenja o ekološkoj dozvoli i Delimičnog rešenja za građenje, koje „Koalicija za Sanu“ spori zbog proceduralnih i suštinskih razloga. Kako ovi sudski procesi nisu dobili epilog, smatramo da je nelegalno i neodgovorno počinjati radove, pa čak i simbolične kao što je postavljanje kamena temeljca – navodi Crnkovićeva.

Ona dodaje da se i opština Ribnik jasno opredelila da reku Sanu želi da koristi isključivo u svrhe turizma, kroz budući park prirode i da su dali negativno mišljenje za izgradnju MHE „Medna“ i zajedno sa „Koalicijom za Sanu“ su u sudskim procesima protiv izgradnje ove HE.

Vlada RS odobrila je dozvolu za rad objekta do 2041. godine kompaniji „LSB Elektrane“, čiji je stopostotni vlasnik „Interenergo“.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma „Entea“ iz BiH sa podizvođačima koji će biti lokalna građevinska preduzeća, a izgradnja automatizovane male hidroelektrane sa 2,7 kilometara tunela trajaće dve godine.

Direktor kompanije „Interenergo“ Anton Papež naglasio je da se elektrana gradi po svim ekološkim standardima, koji su primer visoke tehnologije u izgradnji malih i srednjih hidrocentrala. Investitori uveravaju i da će obezbediti usklađenost sa usvojenim lokalnim i međunarodnim ekološkim zahtevima, tako da gradnja zgrade neće uzrokovati bilo kakvo trajno oštećenje prirodnog okruženja.

Dobar poduhvat

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, koji je prisustvovao otvaranju u ime predsednika Republike, naglasio je da je ovaj projekat od velikog značaja za privredu Srpske i da predstavlja tehnološki dobar poduhvat, koji neće uticati na ekologiju.

Investitori: HE neće ugroziti reku

Hidroelektrana će iz korita Sane uzimati količinu vode koja ne ugrožava zakonske biološke minimume reke. Sva voda se u reku vraća nizvodno, u istoj količini i istog kvaliteta, a biće izgrađen i riblji put u skladu sa najnovijim evropskim standardima - saopštili su investitori. Predviđena je i izgradnja 2.635 metara dugog tunela sa unutrašnjim prečnikom od 2,80 metara i 30 centimetara armirano-betonske obloge, čiji vek trajanja može biti više od 100 godina. Mašinska zgrada biće smeštena u stenu, a odustalo se od izgradnje vodostaja, čime je dodatno smanjeno narušavanje postojećeg pejzaža.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;