INFONET-468X60-BANNER

Modularna fasada biće dom ptica, insekata i biljaka

23.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjerska kompanija Buro Happold i z Velike Britanije i američki arhitektonski studio Cookfox Architects napravili su prototip fasadnog sistema od terakote u koji mogu da se smeste male divlje životinje, insekti, ptice i biljke.

Fasadni sistem u kome mogu da se nastane životinje

Fasadni sistem u kome mogu da se nastane životinje (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Njihov modularni sistem ima za cilj da omogući biljkama i divljim životinjama, uključujući pčele i ptice, prostor za život na fasadama zgrada u urbanim sredinama.

Andre Parnther, saradnik Buro Happold-a, kaže da je sistem fasade dizajniran da podrži raznovrsni domaći ekosistem koji napreduje u urbanim sredinama, a uz to je i edukativan. Ističe da je zid od terakote napravljen od standardizovanih modula koji se slažu i stvaraju okvir za prilagodljive jedinice od terakote sa umetnutim mahunama koje odgovaraju tipu autohtone faune ili flore.

U prototip su posađene 4 biljke

U prototip su posađene 4 biljke (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Ovaj fasadni sistem kreirali su Andre Parnther, fasadni inženjer  Buro Happold Spring Wu i viši saradnik Cookfox Architects Spencer Lapp za Radionicu arhitektonskih keramičkih sklopova 2021 – godišnju istraživačku radionicu za arhitekte i fasadne inženjere za istraživanje upotrebe terakote u dizajnu fasade.

Svaki pojedinačni modul ima skulpturalni oblik u formi strelice i sastoji se od tri zupca i kružnih otvora koji mogu biti opremljeni čaurama za gnežđenje kako bi se divljim životinjama obezbedio naseljivi prostor ispod površine fasade.

Obezbeđen je mali rezervoar za vodu

Obezbeđen je mali rezervoar za vodu (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Keramički moduli su obojeni u nijansama plave i bele i prekriveni ukrasnim izbočinama da bi se stvorila talasasta tekstura preko fasade zgrade kada se postave.

Autori su napravili tri različita priključka za mahune u koje mogu da se smeste biljke, pčele i ptice, a oni mogu da se pričvrste na donju stranu sistema od terakote.

Posude od terakote se pričvršćuju za sistem

Posude od terakote se pričvršćuju za sistem (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Mahune namenjene pticama imaju otvore širine oko 2cm sa zaobljenom unutrašnjošću i dovoljnom dubinom kako bi pticama omogućile udoban prostor za gnežđenje. Obezbeđena su 4 otvora za ventilaciju da bi se osigurao dovoljan dotok vazduha u unutrašnjost gnezda.

Za smeštaj pčela oprašivača i drugih životinja u mahune je postavljena trska, a otvori široki 7cm omogućiće stvaranje prostora za gnežđenje.

Autori su obezbedili raličite veličine otvora koje će odogovati mnogim vrstama insekata.

Različiti otvori omogućavaju da se nastane životinje raznih veličina

Različiti otvori omogućavaju da se nastane životinje raznih veličina (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Parnther navodi da su tražili načine da ugrade biofilni dizajn u svoj projekat, a želeli su da kombinuju teme zelenog krova, staništa ptica i pčela, stvarajući tako mini ekosistem.

Inače i kancelarija Cookfox-a ima zeleni krov koji sadrži košnicu za pčele.

Prototipovi mahuna za biljke imaju udubljenje za sadnju, kao i rezervoar za vodu, a podloga je pri završnoj obradi zaštićena od upijanja vode.

Ovo je jedan od načina da se kvalitet života u gradu popravi

Ovo je jedan od načina da se kvalitet života u gradu popravi (Foto: Architectural Ceramic Assemblies Workshop i Buro Happold)

Autori su konstruisali prototip od 24 modula u kojima su 4 mahune za biljke, 4 mahune za ptice i 3 mahune za pčele.

Parnther ističe da Buro Happold i Cookfox dele brojne ciljeve, a jedan je stvaranje inovativnih, trajnih ideja koje podržavaju održivost. Korišćenje zgrada, krovova i terena kao staništa divljih životinja je suštinski deo dugoročnog zdravlja ljudi i njihovih ekosistema. To je, između ostalog, deo LEED i Living Building sertifikata.

On dodaje da postoji mnogo više što možemo učiniti u cilju ekološke obnove gradova.

 

Komentari: 1

Irena 30.09.2022 14.43.10

Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja 👍

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;