INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tapete inspirisane moljcima mogle bi da budu savršena zvučna izolacija

27.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu pre dve godine su otkrili da određene vrste moljaca izbegavaju slepe miševe zahvaljujući ljuskama na njihovom telu koje apsorbuju zvuk. Novo istraživanje sada sugeriše da bi se tapete inspirisane tim ljuskama mogle koristiti za zvučnu izolaciju.

Studija je bazirana na gluvim moljcima

Studija je bazirana na gluvim moljcima (Foto: Univerzitet u Bristolu)

Slepi miševi lociraju moljce u mraku emitujući ultrazvučne talase koji se odbijaju o tela insekata. Neki moljci su u stanju da čuju te signale i shodno tome preduzmu mere izbegavanja. Studija iz 2020. fokusirala se na vrste moljaca koji su gluvi i stoga ne mogu da čuju signale slepih miševa.

Utvrđeno je da su ti noćni leptiri umesto toga razvili posebne ljuske na svojim krilima i grudnom košu, koje apsorbuju do 85 procenata dolazeće zvučne energije. Kao rezultat toga, pozivi eholokacije se slabo reflektuju, što otežava slepim miševima da pronađu moljce.

Mikroskopski prikaz ljuske

Mikroskopski prikaz ljuske (Foto: Univerzitet u Bristolu)

Naučnici su se tada zapitali koliko efikasne ove ljuske mogu biti u blokiranju drugih zvukova. Nova studija Univerziteta u Bristolu dodatno je istražila to pitanje.

Tim istraživača je isekao diskove od 8mm iz krila eutanaziranih gluvih svilenih moljaca kineskog hrasta (Antheraea pernii), a zatim je te delove postavio na aluminijumske diskove iste veličine. Kada je zvučnik uperen u diskove emitovao ultrazvučne signale, otkriveno je da tkivo krila apsorbuje čak 87 procenata zvučne energije - i to u širokom opsegu frekvencija i uglova.

Zanimljivo je i to da je materijal postigao ovaj podvig iako je bio veoma tanak.

Mikroskopski prikaz strukture koja absorbuje zvuk

Mikroskopski prikaz strukture koja absorbuje zvuk (Foto: Univerzitet u Bristolu)

Treba napomenuti da su ultrazvučni signali korišćeni u studiji bili iznad opsega koji ljudi mogu čuti. Naučnici su uvereni da bi veštačka verzija ljuske krila mogla biti prilagođena da radi i protiv buke koju možemo čuti i nadaju se da će razviti takav materijal.

"Moljci će inspirisati sledeću generaciju materijala koji apsorbuju zvuk", rekao je vodeći naučnik, prof. Marc Holeried. "Jednog dana biće moguće ukrasiti zidove vaše kuće ultra tankim tapetama koje apsorbuju zvuk, koristeći dizajn koji kopira mehanizme koji moljcima daju prikrivenu akustičnu kamuflažu."

Istraživanje je opisano u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Proceedings of the Royal Society A.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;