INFONET-468X60-BANNER

Zaboravite na klimu: Ovaj keramički materijal hladi zgrade prirodnim putem

16.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa City University of Hong Kong nedavno su razvili novi tip ultra-belih keramičkih materijala koji mogu značajno doprineti hlađenju zgrada. Ovaj materijal, čija je inspiracija potekla od bube Cyphochilus, odlikuje se visokim stepenom refleksije sunčeve svetlosti i toplote, postižući rekordnih 99.6% refleksije.

Materijal koji postiže 99.6% reflektivnosti

Prototip materijala koji postiže 99.6% refleksije (Foto: City University of Hong Kong)

Tradicionalno, klima uređaji su primarno sredstvo za hlađenje pregrejanih prostora, što dovodi do visoke potrošnje energije. U potrazi za efikasnijim i ekološki prihvatljivijim rešenjima, naučnici su se okrenuli pasivnim metodama kontrole temperature, poput primene svetlijih boja na zgradama radi apsorbovanja manje količine toplote. Iako su nedavno razvijene ultra-bele boje koje reflektuju više od 95% sunčeve svetlosti, one imaju određene nedostatke, uključujući pitanje trajnosti.

Novi keramički materijal razvijen u Hong Kongu nadilazi ove izazove. Njegov visoki stepen refleksije nije samo rezultat boje, već i njegove jedinstvene nanostrukture koja efikasno raspršuje skoro ceo spektar sunčeve svetlosti. Osim toga, odlikuje se i visokom infracrvenom termalnom emisijom od 96,5%. Izuzetno je otporan na visoke temperature, pa može da podnese i preko 1.000°C.

Uzorci materijala

Uzorci materijala (Foto: City University of Hong Kong)

Sastavljen od aluminijuma, ovaj materijal ne samo da smanjuje apsorpciju sunčeve svetlosti, već je i izuzetno otporan na vremenske uslove. Posebno je otporan na UV zračenje, što je česta slabost kod pasivnog hlađenja. Uz to, on povećava brzinu isparavanja vode sa površine, čime dodatno doprinosi hlađenju.

Studija je objavljena u časopisu Science, a profesor Edwin Tso Chi-yan, jedan od autora, naglasio je da ovaj keramički materijal za hlađenje zadovoljava potrebe za visokoefikasnim pasivnim hlađenjem u realnim uslovima. Prema njegovim rečima, primena ovog materijala na krovovima može smanjiti potrošnju električne energije za više od 20%, što ukazuje na njegov veliki potencijal u smanjenju zavisnosti od konvencionalnih metoda hlađenja, smanjenju emisija gasova staklene bašte i ublažavanju efekata urbanih toplotnih ostrva.

Važno je napomenuti da je ovaj materijal pogodan za masovnu proizvodnju uz uobičajene materijale i procese, uključujući faznu inverziju i sinterovanje. Da bi se zadovoljile različite estetske potrebe, materijal se može napraviti i u drugim bojama ili sa šarama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;