INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada koja ilustruje strukturu mozga

19.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Jedan od najinovativnijih projekata kada su u pitanju objekti koji pripadaju univerzitetima u Izraelu realizovan je u okviru Hebrejskiog univerziteta u Jerusalimu. Zgrada koja se nalaziti u srcu spomenutog Univerziteta je zapravo Centar za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre i prostire se na 5.130 kvadratnih metara. Odlikuje je fasada koja nije samo dopadljiva oku sa privlačnom laserski sečenom površinom već odaje počast nauci, tačnije pioniru moderne neuronauke.

Zgrada Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre

Zgrada Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre (Foto: Studio Harel Gilboa)

Iza ovog projekta stoji Foster + Partners koja je projektovala ovu energetski efikasnu konstrukciju. Za izgradnju su korišćeni lokalni materijali. Gornja tri nivoa su zastakljena i obavijena "paravanom" koji baca senku i sastoji se iz 290 jedinstvenih panela od livenog aluminijuma. Paneli su precizno izrezani laserima kako bi dali prikaz koji ilustruje strukturu mozga po crtežu uticajnog španskog neuronaučnika Satjaga Ramona I Kahala s početka 20. veka.

Fasada na zgradi Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre

Fasada na zgradi Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre (Foto: Studio Harel Gilboa)

Prorezi na fasadi služi takođe i za ventilaciju, odnosno pasivno hlađenje obezbeđuju prozirne nadstrešnice na zapadu i istoku, koje služe i kao vizualne oznake za glavne ulaze. Objekat je tako pozicioniran da će biti smanjena količina sunčeve energija koja ulazi u njega i zagreva ga. Takođe su postavljeni i sistemi za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje.

Unutrašnjost zgrade je tako definisana da ima oblik dva paralelna krila raspoređena oko centralnog dvorišta ispunjenog drvećem. Ovaj deo može da se pokrije krovom koji tako funkcioniše da omogućava pokrivanje zimi radi smanjenja rasipanja toplote i otkrivanja leti zbog cirkulacije vazduha i prirodne ventilacije.

Deo fasade na zgradi Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre

Deo fasade na zgradi Centra za nauke o mozgu Edmonda i Lili Safre (Foto: Studio Harel Gilboa)

U okviru donjih spratova nalaze se nastavne prostorije, amfiteatar sa 200 mesta, biblioteka, kafić i javno dostupna galerija za prikaz "umetničkih" dela povezanih sa mozgom. Ovde se takođe nalaze i područja za okupljanje zajednice. Na višim nivoima nalazi se ukupno 28 fleksibilnih laboratorija povezanih društvenim centrima kako bi se podstakla komunikacija i razmena ideja između studenata i osoblja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;