INFONET-468X60-BANNER

Pogledajte kako se za jedan dan gradi desetospratnica

21.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Izgraditi za jedan dan prizemni objekat više i ne zvuči toliko neverovatno kao možda pre par godina, ali izgraditi višespratnicu za nešto više od jednog dana svakako je zapanjujuće bez obzira na savremene tehnologije u građevinskoj industriji. U svrhu brže gradnje koriste se već gotovi elementi napravljeni na drugoj lokaciji i transportovani na mesto gde će se objekat nalaziti. Brzo i lako sastavljanje jedna je od prednosti koju montažni objekti imaju u odnosu na one građene standardnim procedurama.

Montažana zgrada sagrađena za malo više od jednog dana

Montažana zgrada sagrađena za malo više od jednog dana (Foto: Broad Group)

Kineska kompanija Broad Group objavila je video u kome prikazuje izgradnju stambene desetospratnice za samo 28 časova i 45 minuta. Korišćen je montažni sistem gradnje "Living Building" koji podrazumeva sve iste module sa istim dimenzijama kao transportni kontejneri kada se sklope, što ih čini vrlo jednostavnim za transport bilo gde u svetu. Svaki modul je fabrički napravljen od konstrukcije od nerđajućeg čelika. Ožičan je, ima izolaciju, zastakljenje i ugrađen ventilacioni sistem. Ideja je bila da moduli budu kompletno opremnlejni kada se dopreme na gradilište, da se nakon toga slažu prema potrebi, odnosno pričvršćuju jedni za druge vijcima, i  na kraju povezuju na struju i vodu kako bi bili spremni za korišćenje.

Za izgradnju ove desetospratne stambene zgrade bio je angažovan poprilično veliki broj građevinskih radnika i tri dizalice kako bi ubrzao posao. Iz kompanije Broad Group kažu da je njihova montažna konstrukcija vrlo izdržljiva, otporna na zemljotrese i po potrebi se može demontirati i premestiti na drugu lokaciju. Sistem se može koristiti sem za gradnju stambenih jedinica i za hotele, bolnice i sl, a dodaje se i za izgradnju zgrada od 200 spratova (Burj Khalifa ima samo 163 sprata).

U videu ipsod pogledajte kako je izgledao proces gradnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;