INFONET-468X60-BANNER

Najviša hibridna drvena kula na svetu

25.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Težnja ka tome da živimo u zdravom okruženju dovela je do toga da se sve više pažnja obraća na održive materijale koji se koriste u izgradnji. Prirodni materijali preuzeli su primat u novim poduhvatima poslednjih godina, pa smo svedoci da niču drvene kule primamljivog izgleda širom sveta. Kompanije koje grade ove hibridne zgrade od drvene građe se utrkuju čija će biti održivija ali i viša, pa se svaki put kada se objavi novi projekat provuče i vest da će upravo ta kula biti najviša te vrste na svetu.

"Earth Tower" (Foto: Atlassian)

Najnoviji projekat, za hibridnu drvenu kulu koja će postati sedište softverske kompanije Atlassian, planiran je za Sidnej. "Earth Tower" će biti visok 180m i prostiraće se na 40 spratova. Najavljeno je da će prostor unutar kule biti veoma održiv i fleksibilan. Ovaj poduhvat je zapravo preuređenje hostela koji sadrži 480 soba i nalazi se na nižim spratovima na pomenutoj lokaciji i čiji će delovi konstrukcije biti sačuvani i uklopljeni u novi projekat. Ostatak prostora biće namenjen za smeštaj oko 4.000 zaposlenih.

"Earth Tower" (Foto: Atlassian)

Kulu će karakterisati velike terase raspoređene na način koji maksimalizira prirodnu ventilaciju i umanjuje potrebu za električnom energijom za održavanje optimalne temperature unutar objekta. U fasadu će biti ugrađeni i solarni paneli. Korišćenje obnovljivih izvora energije doprineće da zgrada troši 50 odsto manje reursa u poređenju sa objektom istih gabarita. Takođe će i sam proces izgradnje biti više ekološki, jer će uključivati 50 odsto manje ugljenika.

"Earth Tower" (Foto: Atlassian)

Projekat je uradila njujorška firma SHoP u saradnji sa BVN projektanskom kućom iz Australije. Novo Atlassian sedište biće smešteno u novoj tehnološkoj četvrti u Sidneju, koja bi trebala da privuče oko 25.000 novih radnika. Radovi na realizaciji projekta bi trebali da počnu sledeće godine, dok se  zvršetak očekuje 2025.

"Earth Tower" (Foto: Atlassian)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;