INFONET-468X60-BANNER

Istraživački prostor nadahnut prirodom

24.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nedavno je završen i otvoren za javnost "Naturkraft" ili "Nature Power", projekat koji ima za cilj da pokaže važnost upravljanja zaštitom životne sredine. U pitanju je javni prostor koji u prvi plan stavlja prirodu i obezbeđuje da se ona doživi u svojoj punoj snazi. Ovaj "eksploratorijum" se prostire na površini od 20ha. Nalazi se u Ringkobingu, primorskom gradu u zapadnom delu Danske. Projekat su uradile firme Thøgersen & Stouby i SLA sa budžetom od preko 45 miliona USD.

"Naturkraft" (Foto: Torben Petersen, Thøgersen&Stouby i SLA)

Istraživački prostor obuhvata tri povezane celine. Svaka ova celina je zapravo zona koju definiše određena tema. Prva se odnosi na "osmatranje" i ograđena je prstenom dugim 600m koji se uzdiže u visinu od 12m. Odakle se pruža pogleda ka fjordu Ringkobing i okolnom ravničarskom pejzažu. Drugu zonu karakteriše "učešće". Ova celina obuhvata unutrašnji park prirode i avanturistički park sa različitim vrstama postavki. U okviru nje su smeštena “ispresecana” životna staništa dužine 17km. Tu se nalazi osam posebno projektovanih tipologija prirode, od peščanih dina do močvara i šuma. Fokus treće zone pod nazivom "razumevanje" jeste na izložbama i postavkama koje “komuniciraju” sa ljudima i prenose im značajnost prirode. Zgrada sa prozirnom fasadom nalik šatoru od 5.500m² smeštena je na najvišoj tački prstenastog zida.

"Naturkraft" (Foto: Torben Petersen, Thøgersen&Stouby i SLA)

Stig L. Andersson  iz firme SLA rekao je da se projektom “Naturkraft” pokazuje kako prirodni procesi mogu oblikovati naše buduće gradove i zajednice, kao i to da nam priroda omogućava da živimo dobre i smislene živote, pa u skladu sa njom trebamo i delovati  ali i koristiti njene moći za dobrobit obe strane.

"Naturkraft" (Foto: Torben Petersen, Thøgersen&Stouby i SLA)

"Naturkraft" (Foto: Torben Petersen, Thøgersen&Stouby i SLA)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;