INFONET-468X60-BANNER

Egzotična buba inspiracija za oblogu za pasivno hlađenje

18.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Sistemi za klimatizaciju su jedni od najvećih potrošača energije, pa bi pronalaženje načina za pasivnu ventilaciju zgrada i elektronskih uređaja moglo biti od velike koristi, naročito kada je u pitanju ušteda u novcu ali i zaštita životne sredine. Novi fotonski film mogao bi pomoći kod ove zamisli.

U pitanju je film čija je mikrostruktura inspirisana bubom koja voli vrućinu. Fokus studije bio je izdržljivi insekt pod nazivom Neocerambyx Gigas. Ova vrsta iz porodice strižibuba obično se nalazi na Tajlandu i Indoneziji, i to oko aktivnih vulkana gde temperature dostižu iznad 40°C, a tlo do čak 70°C.

Novi film kao obloga za pasivno hlađenje

Novi film kao obloga za pasivno hlađenje (Foto: University of Texas at Austin)

Studija je obuhvatala istraživanje vezano za ovu bubu, sa akcentom na tome kako ona izdržava ovako visoke temperature. Tim, koji su činili istraživači sa University of Texas iz Ostina, Shanghai Jiao Tong University i KTH Royal Institute of Technology, je došao do saznanja na koji način struktura ljuske ovih buba pomaže da se one ohlade. Ispostavilo se da sitne trouglaste strukture na krilima bube reflektuju sunčevu svetlost, istovremeno dopuštajući temperaturi da se oslobodi. Dakle, istraživači su nameravali da oponašaju tu strukturu u materijalu, i shodno tome napravili su novi pasivni film koji hladi.

Započeli su s polimerom koji se zove polimimetilsiloksan (PDMS) i u njega su ugradili keramičke čestice. U film je tada utisnut trouglast uzorak na mikro novou sličan onom na krilima buba. Testiranjem se pokazalo da film ima svojstva koja obećavaju kada je u pitanju pasivno hlađenje. Ako se film postavi direktno na sunčevu svetlost, predmeti ispod filmapostaju čak za 5.1°C hladniji od onih bez njega. 

Istraživači su rekli da bi ovaj novi film mogao da se iskoristi kao obloga na predmetima kao što su prozori, solarni paneli, automobili, tkanine, nosivi materijali i elektronski uređaji, u cilju njihovog hlađenja bez potrebe da se troši energija. Budući da su materijali i procesi korišćeni za izradu filma već široko dostupni, njegovo puštanje u masovnu proizvodnju ne bi trebalo biti previše zahtevno. Za sada je u planu da se nastavi sa radom na optimizaciji procesa.

Istraživanje možete pogledati u videu ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;