INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Đenova u novom ruhu

16.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Pobedničko rešenje za urbani deo, ispod novog mosta na čijem mestu se nalazio Morandi, “Parco del Ponte” u Đenovi uradili su Stefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano i Inside Outside.

“The Polcevera Park and The Red Circle” predstavlja sistem parkova koji imaju za cilj da promene tragičnu percepciju doline Polcevera. Koncept je zasnovan na različitim idejama povezanosti ekologije i infrastrukture kroz održivu mobilnost i pametne objekte.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Crveni čelični krug spajaće dve strane doline i u okviru njega će biti šetalište, uzdignuti trg, pristupna i izlazna rampa, kao i koridor između zgrada ili podzemna staza. Javni prostor će biti u funkciji pešačko-biciklističke staze u dužini od 1570 metara. Projekat generiše i obnovljivu energiju, pa će se tu nalaziti i “Wind Tower”.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Stefano Boeri je objasnio da “Crveni krug” koji simbolizuje snažnu lokalnu tradiciju vezanu za visoke peći, kranove i nadzemne dizalice, prolazi duž lokacija na kojima se dogodila tragedija 14. avgusta 2018. godine. On spaja odvojene delove biciklističko-pešačkom stazom i distribuira obnovljivu energiju koju generišu solarni kolektori - toplotni i fotonaponski smešteni na krovovima zgrada, “Wind Tower“ i piezoelektrični podovi (koji simbolično doprinose energetskoj ravnoteži) koji koriste energiju koju stvara saobraćaj koji se odvija preko novog mosta i “Kruga”.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Ovaj projekat obnove pored toga što je arhitektonsko-urbanističkog karaktera pre svega akcenat stavlja na doprinos društvu. Svrha je bila kreirati projekat koji bi bio “himna životu” i koji bi obnovio kohezivan urbani sistem, koji bi postao društveno aktivan i inovativan na način da oživi ne samo područje, već i okolinu, rekao je Andrea Boschetti, jedan od partnera osnivača firme Metrogramma iz Milana.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

U parku će se pored različitih vrsta biljaka i drveća tipičnih za Mediteran nalaziti i umetnička instalacija nalik šumi pod nazivom “Genova in the wood“. Autor instalacije je Luca Vitone. U okviru nje će se nalaziti 43 stabla i biće posvećena sećanju na žrtve tragedije. Ovaj novi centar će biti čvorište za produktivnost i inovacije, poput zgrada “BIC”-a na području “Green Factory”, “New Fort” i ex Mercato Ovaivicolo.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: Metrogramma)

“Crveni krug”, toranj, svetske zgrade i park Polcevera sa svojom botaničkom raznolikošću delovaće kao poziv dobrodošlice za sve koji planiraju da svrate u Đenovu.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: Stefano Boeri Architetti)

Kako je Stefano Boeri rekao, Đenova je grad čelika i mora, isklesan vetrom i tragedijom, ali uvek sposoban da stoji visoko. “The Red Circle”, “Wind Tower”, “The World Buildings” i “Polcevera Park” sa raznolikom florom u budućnosti će karakterisati Đenovu i biti njeni orijentiri koji pozivaju prolaznike da svrate u ovaj grad koji povezuje Italiju sa Evropom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;