Perforirana fasada koja pomaže klimatizaciji kuće

07.06.2018. | Nick Lavars | New Atlas

Kuća pod nazivom „Two Pavilion House“ se sastoji od dva zasebna dvospratna dela postavljena jedan iza drugog, koji su povezani hodnikom sa gornjim nivoom. Ovo je dom para Davida Toussainta i Kirsty Volz, koji zajedno imaju više od 30 godina iskustva u arhitekturi. Oni su nedavno kupili deo zemljišta koji im je predstavio pravi izazov kada je njihova oblast u pitanju. Uski blok uvučen duž pruge na severu Australije naterao je par da pažljivo razmišlja o tome šta žele od svog novog doma. Ishod toga je fleksibilan dom koji, koristi tanak profil kako bi se suprotstavio suptropskoj klimi.

Slika 1. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

Ova konfiguracija, koja delimično pokriva prostor dvorišta u sredini i dvorišta iza, omogućava ulazak prirodnog svetla i protok vazduha u okviru kuće. Kao što objašnjava Volz, kuća može da odgovara različitim zahtevima za životnim prostorom.

„Razdvajanje kuće na dve celine ili kule nam daje puno fleksibilnosti", rekao je. „Kuću možemo da organizujemo kao prostor za život na mnogo različitih načina: tu se može useliti porodica, kao i višegeneracijska porodica, ona može da uključi i poslovni prostor u vidu kancelarije za porodični biznis ili da se koristi za rentiranje drugim licima".

Slika 2. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

Otvori nastali razdvajanjem u sredini su u korelaciji sa ostalim otvorima strateški postavljenim oko kuće. Kružne rupe u vidu tačkica na fasadi su tu kako bi se zadržala unutrašnja temperatura na minimumu.

„Projekat kuće je „pokrenula“ suptropska klima koja vlada u Brizbejnu i dizajn je zapravo odgovor na klimu", kaže Volz. „Uključivanjem kružnih šablona u različitim područjima kuće obezbeđena je duboka senka u dnevnim prostorijama i spavaćim sobama, stvarajući hladne i udobne prostorije za stanovanje.

Slika 3. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

„Takođe smo se pobrinuli za unakrsnu ventilaciju, postavljanjem otvora, vrata i prozora, direktno nasuprot drugim, na spoljnim zidovima kako bi se omogućilo protok vazduha", nastavlja ona. „Postavili smo otvore visoko kako bismo podstakli hladan vazduh da se kreće jednostavnim pomeranjem - topao vazduh se podiže, povlačeći hladan vazduh kroz prostor."

Slika 4. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

Što se tiče materijala, Toussaint i Volz su izabrali drvo kako bi uštedeli na troškovima, obezbedili se od spolje buke i bili ekološki svesni, iako to nije uvek bilo tako jednostavno. Drvo je odličan materijal za akustiku, apsorbuje zvuk, a to nam je vrlo važno iz razloga što smo blizu pruge.

Hodnike i kružne stepenice su postavili da budu okrenuti ka južnoj strani, koja je okrenuta ka prugi. „Južna strana zgrade dobija ograničenu sunčevu svetlost, tako da nije važno imati otvore na ovoj strani. Nije nam bilo potrebno mnogo otvora za stepenice i hodnike, što je pomoglo u pogledu akustike."

Slika 5. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

Možda je kuća uska, ali bi mogla da bude i prostrana u poređenju sa drugim uskim kućama, posebno onih koji će se pojaviti na Londonskom tržištu nekretnina.

„Two Pavilion House“ je izgrađena prilično brzo, u periodu od samo pet meseci i trenutno je trosobna i u njoj živi ovaj par sa sinom. Rezervna spavaća soba pozadi ima svoj ulaz i trenutno služi za iznamljivanje.

Slika 6. „Two Pavilion House“ (foto: Scott Burrows)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DRINA-COOP
DRINA-COOP
NOVI SAD-VETERNIK
www.drinacoop.rs

FEAL
FEAL
BEOGRAD-DOBANOVCI
rs.feal.ba

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Srbija je danas največi evropski investitor...
Josip 16.07.2018.
Da li se prije početka zidanja zida na beto...
solis 14.07.2018.
Novi Sad je malo ispod radara, ali gradi se...
w 11.07.2018.
Koliko MHE je izgradjeno u evropskoj uniji?...
Goran 07.07.2018.
Molim Vas da mi odgovorite da li neko u Srb...