SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grafen za jači i zeleniji beton

26.04.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Grafen ili „čudesni materijal" sastavljen je od listića atoma ugljenika debljine jednog atoma i predstavlja najsnažniji veštački materijal na svetu. Naučnici su ga iskoristili za stvaranje novog tipa betona koji je mnogo jači, vodootporniji i ekološki prihvatljiviji nego što smo navikli.

Da bi napravio beton, tim sa University of Exeter u Velikoj Britaniji izradio je tehniku suspendovanja ljuspica grafena u vodu, a zatim je tu vodu pomešao sa tradicionalnim betonskim sastojcima kao što su cement i agregat. Ovaj proces je navodno jeftin i kompatibilan sa savremenim zahtevima proizvodnje velikih razmera.

Slika 1. Beton sa grafenom (foto: Dimitar Dimov/University of Exeter)

U fazi testiranja, utvrđeno je da je beton sa grafenonom imao veću čvrstoću u odnosu na standardni beton od 146 odsto, veću čvrstoću na savijanje od 79,5 odsto i smanjenje vodopropusnosti od skoro 400 odsto. Materijal zadovoljava britanske i evropske standarde za izgradnju.

Povećana čvrstoća i vodootpornost treba da omoguće konstrukcijama napravljenim od betona da traju mnogo duže nego inače. To znači da neće zahtevati česte zamene i popravke, što dalje implicira da će se koristiti manje betona. Shodno tome da je proizvodnja cementa koji ulazi u sastav betona glavni izvor emisije ugljen-dioksida, ovako će biti i ekološki prihvatljivije.

Osim toga, uključivanje grafena u beton navodno obezbeđuje smanjenje od oko 50 procenata drugih upotrebljenih materijala, uključujući i cement. Naučnici kažu da bi ovaj faktor trebalo da rezultira smanjivanjem emitovanog CO2 od 446 kg/t.

Slika 2. Testiranje betona sa grafenom (foto: Dimitar Dimov/University of Exeter)

„Pronalaženje zelenijih načina izgradnje je presudno za smanjivanje emisije ugljen-dioksida širom sveta i na taj način se pomaže u zaštiti okruženja", rekao je student na doktorskim studijama Dimitar Dimov, koji je vodio ovo istraživanje. „Ovo je prvi korak, ali krucijalni za stvaranje održive građevinske industrije za budućnost."

Istraživački rad nedavno je objavljen u časopisu „Advanced Functional Materials“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;