INFONET-468X60-BANNER

Net-zero plutajuća kuća koja čisti vodu oko sebe

06.02.2018. | Lucy Wang | Inhabitat

Šta ako kuća može da poboljša okruženje oko sebe? To je pitanje koje su stavili na test arhitektica Michelle Lanker iz firme Lanker Design LLC-a i njen muž ekolog Bill Bloxom kada su projekovali svoju novu plutajuću kuću koja se nalazi u pristaništu na vašingtonskom jezeru Union. Kuća, se pored toga što je net-zero, može pohvaliti i sertifikatom LEED Platinum, ali ono što je zaista izdvaja je što poboljšava kvalitet vode i biodiverziteta oko sebe. „Houseboat H“ kako su je nazvali, je zapanjujuća održiva kuća koju karakterišu „ekološki“ elementi, počevši od izbora materijala i obnovljivih izvora energije pa sve do upotrebe plutajućih ostrva u cilju stvaranja novih vodenih staništa.

Slika 1. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

Održivost i simbioza su u srcu „Houseboat H“. Ova net-zero kuća koristi solarnu energiju i napravljena je tako da je korišćenje energije minimizovano. Ona plovi iznad niza plutajućih ostrva specijalno projektovanih za poboljšanje kvaliteta vode. Plutajuća ostrva izrađena od reciklirane plastike prave stanište za biljke koje puštaju korenje i formiraju sisteme za prečišćavanje vode i podstiču nastanjivanje riba. Rastuća vodena staništa mogu se posmatrati sa velikog prozora u podrumu kuće.

Slika 2. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

Pored reciklirane plastike u „ostrvima“, pažljiv izbor materijala može se videti i u čitavoj kući, naročito u kedrovini korišćenoj za izradu enterijera koja je spašena iz prvobitne 100 godina stare kuće-broda ovog para koja je uništena u požaru. Održivi materijali su pažljivo izabrani, pa je shodno tome korišćen plastični laminat za ormane i pultove, a cementne ploče za spoljašnje oblaganje. Korišćenje kedra i bambusa za unutrašnjost, kući daje osećaj toplote.

Slika 3. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

Prirodno osvetljenje i prekrasan pogled ka Sijetlu pružaju se kroz tri velika trostruko zastakljena prozora koji idu od poda do plafona. Kako bi se smanjio gubitak energije, zidovi i krov su obloženi  izolacijom (pena u spreju) maksimalne debljine. Mali zeleni krov takođe pomaže u izolaciji. Niz solarnih panela od 5,43kW koji je pričvršćen za metalni krov snabdeva kućne LED-aparate, uređaje sa niskom potrošnjom energije i bojler za vodu (sa rezervoarom od 80 galona) za hidraulični sistem podnih obloga. Takođe je postavljen i izmenjivač toplote za prikupljanje toplote iz jezera.

Slika 4. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

Slika 5. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

Slika 6. „Houseboat H“ (foto: Lanker Design LLC)

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;