INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrađena kuća napravljena tehnikom nabijanja zemlje

21.11.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Kuća napravljena uz pomoć tehnike nabijanja zemlje, razvijena sa ciljem obnavljanja sela koje je uništeno zemljotresom, dobila je nagradu „World Building of the Year 2017“ u okviru manifestacije „World Architecture Festival“.

Chinese University of Hong Kong razvio je tehniku gradnje kako bi pomogao stanovnicima Guangming sela, koje je bilo teško oštećeno u Ludianskom zemljotresu 2014. godine. Tim sa ovog Univerziteta razvio je tehniku za obnavljanje porušenih kuća koja koristi tradicionalne materijale.

Slika 1. Kuća napravljena tehnikom nabijanja zemlje (foto: Dezeen)

Stanovnici su se okrenuli cigli i betonu kako bi rekonstruisali porušeno, ali je ubrzo cena materijala postala nepristupačna. Kako je većina sela prvobitno bila izgrađena korišćenjem nabijene zemlje, tako je i novi metod razvijen na Univerzitetu koristio ovu tehniku gradnje.

Čelične i betonske šipke postavljene u zidove projektovane su kako bi poboljšale otpornost na seizmičke aktivnosti. Tim je testirao svoj idejni projekat izgradivši prototip kuću za stariji par u selu.

Slika 2. Kuća napravljena tehnikom nabijanja zemlje (foto: Dezeen)

Projekat je odabrao „Super žiri“, kojim je ove godine predsedavao James Timberlake iz arhitektonske firme Kieran Timberlake.

U komisiji su još bili: Ellen van Loon (partnerka u firmi OMA), Mun Summ Wong osnivač firme WOHA, Ian Ritchie iz Ian Ritchie Architects i Christoph Ingenhoven iz Ingenhoven Architects.

Slika 3. Kuća napravljena tehnikom nabijanja zemlje (foto: Dezeen)

Projekat je bio u  konkurenciji sa još 16 drugih pobednika u okviru određenih kategorija, objavljenih prvog i drugog dana festivala. Tu su bili muzej sa fasadom od krečnjaka posvećen palestinskoj kulturi, projekat firme Heneghan Peng i kuća prekrivena biljkama u Ho Ši Minu, projekat Vo Trong Nghia.

Nagrade koje se dodeljuju u okviru „World Architecture Festival“ imaju za cilj da pokažu najbolja arhitektonska rešenja u poslednjih 12 meseci.

Prošle godine titula je dodeljena podzemnom Nacionalnom muzeju u Ščećinu, koju je projektovao poljski arhitekta Robert Konieczny.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;