INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolja arhitektonska dela iz celog sveta

11.07.2017. | Adam Williams | New Atlas

Svečano je objavljena lista finalista „2017 World Future Architecture Festival“ (WAF). U ovogodišnji uži izbor ušli su fantastični projekti i građevine, a od poznatih imena tu su firma BIG i Zaha Hadid Architects ali i druge firme koje dokazuju da se ne mora biti u vrhu ove branše da bi se ostvarili vrhunski rezultati i radilo kvalitetno i inovativno.

Sada, nakon 10 godina, „WAF“ je posato jedno od najvećih globalnih mejnstrim takmičenja u arhitekturi, a nedavni pobednici dolaze sa različitih lokacija kao što su Australija, Singapur i Poljska. Ovogodišnja lista uključuje firme iz 51. zemlje, od ukupno 434 projekata iz 68 zemalja. Britanske firme čine većinu, a potom slede one iz SAD, Australije i Turske.

U daljem tekstu će biti prikazani neki od projekata koji su ušli u uži izbor. Izbor za pobednika će biti objavljen kasnije u toku godine.

Urban Rigger - BIG

BIG je firma poznata po velikim luksuznim projektima kao što je „Courtscraper“ u Njujorku, međutim i kada su skromniji predlozi u pitanju, oni su zaista impresivni. „Urban Rigger“ je održiv plutajući stambeni objekat za smeštaj studenata u Kopenhagenu koji je ustvari prototip jer se BIG nada da će se pojaviti i na drugim mestima.

Sastoji od devet recikliranih kontejnera uređenih u stambeni prostor na plutajućoj osnovi. „Urban Rigger“ ima 680 kvadratnih metara prostora gde su obuhvaćene jedinice za stanovanje, vrtni prostor i druga zajednička područja.

Na vrhu se nalazi krovna terasa i veliki solarni sistem, dok su moderni sistemi izolacije i sistemi za regulisanje toplote usmereni na bolje toplotne performanse i efikasnost u odnosu na druge stambene objekte koji u osnovi imaju brodske kontejnere.

Slika 1. „Urban Rigger“ (foto: WAF, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Salerno Maritime Terminal – Zaha Hadid Architects

Iako je osnivač ove firme preminula, nema znakova da Zaha Hadid Architects usporava. „Salerno Maritime Terminal“ je bio prvi projekat Zahe Hadid koji je realizovan nakon njene smrti.

Prvobitno isprojektovan za takmičenje u oblasti arhitekture 2000. godine, ovaj betonski objekat liči na ostrigu i deo je tekućeg programa za obnovu u toj oblasti. Sastoji se od tri glavne sekcije: kancelarija, međunarodnog terminala i terminala za lokalne i regionalne trajekte.

Unutrašnjost zgrade je vrlo impresivna i velika, uz upotrebu uglova koji podsećaju na drugi poznati rad Hadid u Italiji - „MAXXI“.

Slika 2. „Salerno Maritime Terminal“ (foto: WAF, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Binh House - Vo Trong Nghia Architects

Vijetnamska firma Vo Trong Nghia Architects projektovala je „Binh House“ u Ho Ši Minu za potrebe tri generacije iste porodice. Ovu kuću karakteriše pasivni dizajn.

„Binh House“ ima površinu od 233 kvadratnih metara, a raspored je takav da svakom članu porodice obezbeđuje privatnost i vizuelnu vezu kroz pažljivo postavljene linije vidljivosti. Unutrašnjost je raspoređena tako da su uslužne prostorije, kao što su kuhinja, kupatila, stepenice i slično, na zapadu kuće, dok su dnevna soba, trpezarija i spavaće sobe dalje od sunčeve svetlosti, pa su samim tim i hladnije.

Zelenilo u okviru „Binh House“  otvara kuću, a njegov raspored podstiče prirodnu ventilaciju. Veliki spoljni prostori uključuju baštu sa voćem, terasni povrtni vrt i baštensku terasu pored kućne biblioteke. Pored ovoga i u dnevnoj sobi se nalazi vrt i ali i u malom dvorištu.

Slika 3. „Binh House“ (foto: WAF, preuzeto sa www.newatlas.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;