Fasada koja obezbeđuje ventilaciju i prirodno osvetljenje

03.08.2016. | WAN

Fasada na ovoj jedinstvenoj indijskoj zgradi pomaže ventilaciji i obezbeđuje potrebnu svetlost tokom celog dana bez veštačkog osvetljenja.

Sedište Punjab Kesari u Delhiju u Indiji je zamišljeno kao „fuzija" tradicionalne indijske arhitekture i savremenog poslovnog prostora, gde je glavni cilj smanjenje toplote i optimizovanje odnosa otvorenosti fasade, osiguravajući prirodno osvetljenje koje je potrebno tokom dana.

Inspiracija je bila da se prevede tradicionalni indijski obrazac fasade pomoću digitalne simulacije u jedan iterativni proces da bi se stvorila odgovarajuća forma za izgradnju. Ovi tradicionalni „Jali" paravani stvaraju kulturološki osećaj pripadnosti. Nivo od 500 luksa se postiže u zgradi na nivou radnih stanica iz svake podne ploče, uz faktor dnevne svetlosti od dva preko 80% od podnih ploča; a ovo je učinjeno kako bi se obezbedilo da veštačko osvetljenje nije potrebno unutar zgrade tokom normalanog  dana.

Heksagonalni obrazac je korišćen kao osnova i kroz iterativne procese različiti obrasci poroznosti su generisani da bi stvarali različite uslove osvetljenja. To je dovelo do promenljivog stanja neprovidnosti u fasadi koja je imala dvostruku svrhu, stvaranja performativne arhitekture i stvaranja promenljivih otvora na fasadi u različitim orijentacijama stvaranja dizajna za fasadu koja animira i ima inherentno značenje. Ovaj dobijeni obrazac preoblikuje 81% neprovidnosti na severnoj fasadi i ide do 27% na južnoj fasadi, dok je na srednjem delu neprovidnost 54% na istočnoj strani i 62% na zapadnoj fasadi.

„Jali“ fasada je napravljena od staklenih betonskih panela. Što se tiče dozvoljenih odstupanja u izgradnji za sistem je usvojeno CNC glodanje, kalup će biti kreiran za fasadni obrazac i ovaj kalup će se koristiti za livanje fasadnih ploča. Zakrivljenost ulaza će biti određena koristeći ovaj proces pomoću digitalne fabrikacije kalupa, tako da se postigne veća preciznost u dizajnu.

Održivost je u epicentru projekta i „ugrađena“ je u obliku optimizovanog prirodnog osvetljenja, poprečne ventilacije i smanjenja toplote. Dvostruki „Jali “ paravan smanjuje spoljnu temperaturu vazduha ispred stakla. Hladniji vazduh se uvlači u atrijum uz pomoć efekta „dimnjaka“ i u prostor atrijuma dovodi prirodnu ventilaciju i smanjuje unutrašnju temperaturu vazduha, pa se na taj način smanjuje opterećenje klima uređaja.

Ovaj projekat je naručen 2014. godine i krenuo je sa izgradnjom u avgustu 2015. godine. Datum realizacije i otvaranja je januar 2017. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
Faruk 23.04.2017.
Molim vas recite mi kolika je cjena, unutra...
vladimir 18.04.2017.
jel se to planira da most bude nastavak Mir...
mujo 13.04.2017.
Kada cemo mi da napravimo takav lift.
Mirjana 06.04.2017.
Postovani gospodine Kovacevic, slazem sa ...
Bojan 06.04.2017.
I treba da kosta kad ste dozvolili direktor...