INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni blok zamišljen kao gomila malih objekata

12.02.2016. | Dezeen

Dvadeset tri predloga su ušla u izbor da budu deo projekta oživljavanja Pariza – ali jedan od retkih koji nije odgovarao stvarnoj situaciji je ovaj predlog firme Périphériques za grupnu mega građevinu koja podseća na gomilu manjih objekata.

Arhitekte iz firme Périphériques Emmanuelle Marin i David Trottin razvili su predlog usmeren na stvaranje grada koji će biti ponovo pristupačan stanovnicima koji su „izgurnuti“ iz njega zbog visokih cena zakupa.

Kroz grupno finansiranje, francuske arhitekte smatraju da bi lokalni stanovnici mogli da prikupe dovoljno sredstava da se samorazviju, kombinujući različite vrste struktura. Oni to nazivaju proces grupne gradnje.

„Naš cilj je da Pariz vratimo ljudima koji život u njemu više ne mogu da priušte, bilo da su oni vlasnici ili stanari“, rekla su dvojica arhitekata koji su nedavno završili kulturni centar u crvenoj boji u severozapadnom delu Francuske.

„Naša „grupna“ građevina je simbol zainteresovanog građanina koji je opredeljen za izgradnju grada“, dodali su oni.

Struktura je vizuelno prikazana kao velika aglomeracija, sastavljena od različitih dimenzija, vrsta i stilova gradnje. Sličan primer je građevina u Holandiji – hotel koji podseća na gomilu kuća.

Cilj je bio da se pokaže kako građevina može kombinovati različite tipove stanova i objekata za širu zajednicu.

„Želimo da stvorimo inovativne entitete, nešto kao stanove koji su kombinacija pristupačnosti i vrhunske gradnje“, rekli su Marin i Trottin.

„U zavisnosti od rasporeda i šeme stana, različite su i cene zakupa, koje će biti predložene na tržištu nekretnina ispod tržišnih cena“, dodali su. „Međutim, investitori će uvek pre biti za profit koji je siguran i koji mogu da prepoznaju.“

Projekat je predložen na lokaciji u okviru „Paris Rive Gauche“ urbane zone koja je u razvoju, kao jedne od 23 lokacije koja je ponuđena u okviru projekta „Reinventer Paris“ koji vodi gradonačelnik Pariza Anne Hidalgo.

Périphériques je izgubila od firme XTU Architectes, koja je predložila izgradnju više tradicionalnih stanova koje karakterišu terase pokrivene biljnom vegetacijom. Drugi pobednički tim su činile japanski arhitekta Sou Fujimoto i britanski David Chipperfield.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;