INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni blok izgleda kao da menja boje

03.09.2015. | DeZeen magazine

Australijski studio MHN Design Union projektovao je stambeni blok zgrada koje bi sa spoljašnje strane imale erkere (zatvorene konstrukcije, sa prozorima, koji su istureni van linija zgrade), koji bi, u zavisnosti od ugla gledanja, delovali žuti ili crveni.

Projekat ovog interesantnog stambenog bloka, pod nazivom „Viking“, izrađen je na zahtev građevinske kompanije Crown Group, koja izgradnju planira da započne u Vaterlou, na jednoj parceli u nekadašnjem industrijskom delu grada koji se u poslednje vreme polako pretvara u stambeno naselje.

Arhitekte projekta su ideju za dizajn spoljašnjeg dela zgrade pronašle u delima izraelskog umetnika Jakova Agama, poznatog po radovima koje karakterišu kinetičke i optičke iluzije jarkih boja, a čiji uticaj se može videti u seriji tepiha koje je kreirao studio Raw Edges iz Londona.

Devetnaest erkera nalaziće se na severnoj strani stambenog bloka. Sa leve strane biće ofarbani u jednu, a sa desne u drugu boju, pa će se tako stvarati privid da su žuti odnosno crveni, u zavisnosti od toga sa koje strane se posmatraju.

„Oni će biti obojeni sa spoljašnje strane tako da kada se budu posmatrali sa zapadne strane dominantna boja će biti crvena, dok će posmatračima sa istočne strane dominatna boja biti žuta“, objasnio je arhitekta. „Rezultat toga je percepcija menjanja boje u toku kretanja koja je dodatno naglašena dinamičnom, formalnom kompozicijom.“

Ono što takođe karakteriše ovu zgradu jeste i njen oblik. Sa zadnje strane ona će se „sužavati“ kreirajući oblik trougla, pa će tako broj spratova sa prednje strane zgrade biti 10, a sa zadnje 7. Širi deo zgrade biće pokriven trouglastim prozorima, dok će bočne strane imati pogled ka ulici i parku.

„Stambeni blok ’Viking’, kompanije Crown Group, je neobična građevina za neobičnu lokaciju“, smatraju arhitekte. „Oblik zgrade odražava izrazito trouglasti oblik parcele na kojoj će se graditi i na neki način podseća na strelicu kompasa okrenutu ka severnoj strani grada.“

„Istočna i zapadna strana zgrade su duže strane, sa fasadama dizajniranim tako da odaju utisak smirenosti, dok južna strana koja je okrenuta prometnoj ulici, predstavlja neku vrstu kinetičke umetnosti. Projekat je veoma pozitivan, veseo i otvoren.“

Mehanički kapci na zastakljenim zidovima 110 stanova pružaće zaštitu kako od Sunca tako i od spoljnog sveta. Kada su zatvoreni, ovi kapci obavijaće bokove zgrade u neku prigušenu bronzanu boju rešetki, a kada su otvoreni oni će poput peraja štrčati sa zgrade otkrivajući svoje jarko obojene šarke.

Projekat predviđa i izgradnju bazena, dužine 25 metara, koji će se protezati duž jedne strane stambenog bloka i biti smešten na drugom spratu zgrade. Bazen će biti okružen staklenom ogradom koja će plivačima omogućavati pogled na grad i okolni park.

Projekat ovog stambenog bloka nalazi se u užem izboru za dobijanje nagrade na ovogodišnjem Svetskom festivalu arhitekture, koji će se početkom novembra održati u Singapuru.

Foto: John Gollings.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;