INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeno naselje u Norveškoj u obliku drvenog planinskog venca

08.06.2015. | Dezeen

Danski arhitektonski biroi AART Architects i Studio Ludo su projektovali novi stambeni kompleks u obliku drvenog planinskog venca. Njegova jedinstvena fasada ispresecana ravnima sa nazubljenim profilima imitira norveške planine i smešta 128 stanova unutar njegove drvene ljuske. Kompleks je nazvan „Waterfront“, i nalazi se između mora i Stavangera, grada sa najvećom koncentracijom drvenih zgrada u severnoj Evropi.

Sa neverovatnih 19.500 metara kvadratnih površine, „Waterfront“ je jedan od najvećih drvenih stambenih naselja u Evropi. Njegov oblik je proizašao iz oblika norveških planina, a drvena konstrukcija odaje počast vrlo staroj tradiciji drvene arhitekture u gradu. Smeo nepravilni dizajn stambenog kompleksa stvara dinamičnu igru svetlosti i senke tokom celog dana.

Kompleks se sastoji od stanova različitih površina i oblika, a podstiče interakciju između stanara sa mnogim socijalnim oblastima, uključujući velike javne trgove, šetališta, kafića i prodavnica.

Stambeno naselje je napravljeno od drvene konstrukcije i obloženo sa lokalnim drvenim panelima koji su obrađeni toploptom. Betonsko stepenište stvara kontrast sa drvenom fasadom, ohrabrujući ljude da istraže ovaj veliki, iznenađujući prostor.

Druga faza radova na stambenom kompleksu „Waterfront“ će biti završena do kraja ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;