INFONET-468X60-BANNER

Transformacija srednjovekovne kule u modernu biblioteku u Italiji

22.05.2015. | Inhabitat

Arhitekta Đanluka Đelmini je transformisao staro utvrđenje u Bergamu, Italija, u prelepi moderno opremljeni prostor javne biblioteke. Zgradom „Torre del Borgo“ dominiraju gvozdene rampe i šetališta i deo je većeg projekta koji ima za cilj ponovno razvijanje javnih prostora Bergamo.

Zgrada datira iz srednjeg veka, kada je funkcionisala kao utvrđena struktura. Kao deo projekta obnove, stara kamena struktura je obnovljena i renovirana u cilju prilagođavanja javnih i komercijalnih funkcija koje će postati deo gradskog života.

Stari objekat je imao mnogo nedostataka: konstruktivna nestabilnost zidova i podova, nepostojanje adekvatnog sistema veza između područja, degradacija internih i eksternih kamenih obloga, nedostatak prozora i odgovarajućih finiša u enterijeru na podovima i zidovima.

Arhitekta Đelmini je odličio da se pozabavi ovim problemom sledeći dvostruki pristup: identifikacijom problema degradacije i ponudom rešenja koje će reintrepretirati izgled zgrade i njenu ulogu u gradu.

Dva funkcionalna dela su uspostavljena: prvi se sastoji od četiri dvorane centralne kuće i uslužnih prostora koji se nalaze u novoj, susednoj zgradi. Sistem gvozdenih rampi i šetališta spaja prostore centralne kule i nove zgrade.

Drugi deo projekta je bio fokusiran na ponovni razvoj javnog trga kroz uvođenje novog popločanja i velikih pokrivenih javnih prostora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;