INFONET-468X60-BANNER

W.I.N.D. kuća na daljinsko upravljanje je kuća budućnosti, dostupna danas

04.02.2015. | Inhabitat

Pre deset godina, ukoliko bi vam neko rekao da kuća može biti upravljana sa daljinskim upravljačem, pomislili bi da misli na neki futuristički dom iz naučno-fantastičnog filma poput Blejd Raner. Kuća W.I.N.D. biroa UNStudio dokazuje da je budućnost stigla - makar što se tiče dizajna kuća.

Sa sveobuhvatnim sistemom koji kontroliše solarne sisteme grejanja, hlađenja i vode, ova predivna „pametna kuća“ može izgledati kao nešto iz futurističkog filma, ali je veoma stvarna - i ona je idealan primer onoga što moderna stambena arhitektura može biti.

Kuća je izgrađena na kraju selu u severnoj Holandiji, i ona integriše modernu tehnologiju sa prirodnim, ekološkim materijalima kako bi se dobio životni prostor koji je energetski efikasan i bezbedan, kao i pogodan i lako upravljiv.

Iako je cilj prilikom izgradnje kuće W.I.N.D. bilo stvaranje net-zero zgrade koja može da odgovori na potrebe savremenog životnog stila, kuća takođe oličava poštovanje životne sredine, kao i dobrobit njenih stanara.

Ovo je objekat koji se može prilagoditi i rasti sa promenama porodičnih potreba, sa praznim arima zemljita koji se mogu prilagoditi mnoštvu svrha. Kuća je izgrađena na takav način da maksimalno iskoristi svoje prirodno okruženje.

Spavaće sobe i poslovni prostori su postavljeni u zadnjem delu kuće, gde obližnja šumska površina pruža prirodnu izolovanosti i tišinu. Nasuprot tome, životne oblasti imaju velike prozore koji nude panoramske poglede na polarne pejzaže, i pružaju obilje količine prirodne svetlosti. Prozori su napravljeni sa obojenim staklom, koje dozvoljava prodor dovoljne količine svetlosti u dom, ali i održava potrebnu količinu privatnosti.

Solarni paneli su postavljeni na krovu u blizini zadnjeg dela kuće, a energija sakupljena sa njima kontroliše električni sistem kuće. Pasivni solarni aspekti su uključeni u izgradnju zgrade, sa sunčevom svetlosti koja pruža i svetlost i toplotu, a prirodni glineni štuko koji pokriva zidove i plafone radi zajedno sa glinenom opekom na održavanju regularne unutrašnje temperature i klime.

Vazduh/voda pumpa je takođe ključna karakteristika doma - ova pumpa sakuplja otpadnu toplotu i raspoređuje je u celoj kući, pružajući grejanje zimi i hlađenje tokom toplijih meseci. Drvene lajsne na krovu i fasadi takođe imaju dvostruku svrhu stvaranja senke i obezbeđivanja otvora za dodatnu ventilaciju kupatilskog i kuhinjskog prostora.

Kuća W.I.N.D. je dokaz da je organaski, inteligentni dizajn zaista put budućnosti, i da je ta budućnost sada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;