INFONET-468X60-BANNER

Biciklistička staza koja svetli u mraku otvorena u Holandiji

20.11.2014. | Gizmag

Vožnja bicikla može biti opasna aktivnost, posebno ako se odvija u mraku. Nakon otvaranja prvog autoputa na svetu koji svetli u mraku, studio Roosegaarde je projektovao i otvorio novi biciklističku stazu koja ima nameru da učini vožnju bickla po mraku bezbednijim poduhvatom. Pored bezbednosti, nova staza u Ajndohovenu uvodi i umetničku crtu sa svetlosnim elementima koji oslikavaju Van Gogovu sliku „Zvezdana noć“.

Biciklistička staza, razvijena u saradnji sa kompanijom Heijmans, je drugi projekat većeg plana razvijenog od strane studija Roosegaarde nazvanog „Pametni autoput“, koji ima za cilj korišćenje različitih tehnologija radi stvaranja „interaktivnih i održivih puteva sutrašnjice“. Prošlog meseca smo videli otvaranje prvog projekta - autoputa sa oznakama koje svetle u mraku.

Projekat Van Gogh-Roosegaarde je deo postojeće Van Gog biciklističke staze u Brabantu, Holandija, i inspirisana je sa jednom od najpoznatijih slika umetnika, Zvezdana noć. On je deo programa koji će proslavljati 125 godina posle rođenja umetnika u 2015. godini.

Staza ima hiljade luminiscentnih kamenja koji se pune preko sunčeve energije tokom dana i svetle kada padne mrak. To znači da, pored toga što pomažu u osvetljavanju puta biciklistima i proslavljanju jubileja Van Goga, kamenje ne koristi nikakvu električnu energiju. Sličan princip je korišćen kod sistema „Starpath“, koji je korišćen za stvaranje pešake staze koja svetli u mraku u Velikoj Britaniji.

Biciklistička staza Van Gogh-Roosegaarde je otvorena 12. novembra ove godine. Video snimak ispod pruža dodatni uvid:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;