INFONET-468X60-BANNER

Grad u Portugalu izgrađen oko i na vrhu velikih stena

03.07.2014. | Inhabitat

Smešten na ivici granice sa Španijom u Portugalu nalazi se drevno selo Monsanto - grad čije su kuće smeštene između, oko i na vrhu gomile gigantskih stena! Kuće i ulice u ovom živopisnom gradu su interisani u pejzaž tokom vremena, ostavljajući mnoge od velikih stena netaknutim.

Monsanto se nalazi na ivici planine nedaleko od planinskog venca Serra da Estrela. Grad nadgleda dolinu ispod, pružajući dalekosežne poglede na region sa mnogih vidikovaca. Drevno stanovništvo je urezalo desetine uskih ulica i prolaza pravo kroz centar stena, a ti prolazi (široki taman toliko da magarac može da prođe) dovode stanovnike ovog grada do njihovih kuća.

Drevni narod Monsantoa nije sekao stene kako bi izgradio svoje kuće - već su granitne kuće napravljene tako da se smeštaju oko prirodnih oblika stena. Mnogi objekti se stiskaju i krive u obliku stena.

Polukružni krovovi završavaju kamene kolibe, sa stepeništima koje vode do i oko stena, i ulazima koje su čak i otvoreni ispod stana koje su veće od kuća koje ih okružuju.

Ovo istorijsko selo još uvek izgleda kao da se nalazi u prošlosti. Oblast je prvi put naseljena u 6. veku pre nove ere od strane Luzitanaca kao ograđeno naselje. Ruševine luzitanskog zamka iz tog doba se još uvek nalaze u gradu. Mnoge kuće još uvek imaju Manueline, ili kasne gotičke portugalske ulaze (u stilu zloglasne kule Belem u Lisabonu) iz kasnog 16. veka.

Monsanto je lep, živopisni primer kako su se ljudi prilagođavali da očuvaju integritet njihovog okruženja stotinama godina. Selo pokazuje da je poštovanje životne sredine tradicija koja se poštuje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;