INFONET-468X60-BANNER

Bilbordi kao kuće za beskućnike

27.06.2014. | Gizmag

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs smo već izveštavali o projektima koji imaju za cilj da pretvore sveprisutne bilborde u nešto zanimljivo, pa čak i korisno, uključujući i projekte bilborda koji prečišćava vazduh, kao i bilborda-kuće za umetnika. Projekat Gregori, koncept biroa DesignDevelop, nastavlja ovu temu tako što predviđa da bilbordi u Republici Slovačkoj služe kao mali domovi za beskućnike.

Sa dobijenih rendera možemo da vidimo da unutrašnjost bilborda deluje mala, ali ipak relatvno luksuzna, kao i da je podeljana u dve sobe. Prva soba se sastoji od predstoblja, kuhinjskoog dela i malog kancelarijskog stola, sa podignutim krevetom i mestom za skladištenje stvari. Druga soba smešta kupatilo sa lavaboom, klozet šoljom i tušom.

Biro DesignDevelop je objasnio da pošto će bilbord domovi biti smešteni blizu naseljenih mesta, postoji mogućnost da se oni povežu sa lokalnom električnom mrežom, kao i sa vodovodnim i kanalizacionim instalacijama. Predstavnik biroa je rekao da se upotreba vanmrežne tehnologija, kao što su solarni paneli i kompostni toaleti, takođe razmatra.

Projekat ostaje koncept u ovom trenutku, ali biro DesignDevelop predviđa da će slovački grad Banska Bistrica biti prvi koji će videti Gregori projekat, a nadaju se da bi ovaj projekat mogao zaživeti po celom svetu. Kako bi pomogli u postizanju ovog cilja, finalni projekat će biti dostupan besplatno.

Biro predviđa da bi ukupni troškovi upravljanja sa bilbord kućom za beskućnike bili oko 4.000 evra godišnje ukoliko bi funkcionisali vanmrežno, dok se prihod od oglašavanja procenjuje na oko 3.600 evra godišnje. Biro DesignDevelop traga za arhitektama i sponzorima koji bi ovaj koncept preneli u realnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;