INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvo na svetu postrojenje za pretvaranje otpada u biogorivo i hemikalije industrijske veličine

23.06.2014. | Gizmag

Zahvaljujući svojim obimnim postrojenjima za reciklažu i kompostiranje, grad Edmonton u Kanadi već usmerava oko 60 odsto svog komunalnog otpada sa deponija. Očekuje se da će ta cifra povećati na 90 odsto kada novo postrojenje za pretvaranje otpada u biogoriovo i hemikalije počne da konvertuje smeđe (koje ne može biti kompostirano ili reciklirano) u metanol i etanol. To je prva takva elektrana na svetu koja funkcioniše na industrijskom nivou.

Proces počinje sa kamionima za smeće koji izbacuju svoj tovar na pokretni pod u postrojenju za integrisanu obradu i prenos. Smeće se ručno i mehanički sortira, gde se stvari kao što su aparati izdvajaju za reciklažu elektronskih delova i e-otpada, a organska materija ide u deo za kompostiranje.

Reciklirajući materijali su već unapred odvojeni od strane građana kao deo programa reciklaže koji je uveo grad. Oni u potpunosti izbegavaju tok smeća i idu pravu u Postrojenje za reciklažu materijala.

Mada će uskoro visoko ugljenični materijali kao što su drvo, tkanina i odbačena plastika biti iseckana u biogorivo pod nazivom RDF - Refuse Derived Fuel. Ono će biti prebačeno u postrojenje za pretvaranje otpada u biogorivo i hemikalije, koje je u vlasništvu kompanije Enerkem Alberta Biofuels.

Tamo će ono biti zagrevano u atmosferi sa niskim sadržajem kiseonika. Ovo će izazvati razbijanje njegovih hemijskih veza (bez da materijal zapravo gori), oslobađajući svoj ugljenik i vodonik kako bi formirao ono što je poznato kao sintetički gas (syngas). On će zauzvrat biti očišćen i pretvoren u hemijske proizvode i biogorivo - kao što je metanol i etanol.

Postrojenje za pretvaranje otpada u biogorivo i hemikalije će proraditi u narednih nekoliko nedelja. Očekuje se da će na kraju ona konvertovati 100.000 tona komunalnog čvrstog otpada u 38 miliona litara biogoriva i hemikalija godišnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;