INFONET-468X60-BANNER

Najviši enterijerski živi zid na svetu predstavljen u Kvebeku

08.05.2014. | Gizmag

Dizajn studio Green Over Grey je stvorio živi zid za koji oni kažu da je najveća vertikalna bašta u enterijeru na svetu. Instalacija se nalazi na zgradi Dežarden u Levisu, Kvebek u Kanadi. Nazvana „Struje“ (The Currents), instalacija je inspirisana pogledom na reku Sveti Lorens koja je vidljiva iz Kvebeka i Levisa.

Green Over Grey je poznata po rekordnim zelenim instalacijama - 2010. godine su tvrdili da su instalirali najveću i biološki najrazvrsniju vertikalnu baštu u Severnoj Americi na fasadi Javne biblioteke u Sariju, Kanada. Iste godine, oni su postavili najveći živi zeleni krov u Kanadi kao deo priprema za Zimske olimpijske igre u Vankuveru.

Ovo novo umetničko delo je visoko 65 metara, obuhvatajući ukupnu površinu od 198 metara kvadratnih i predstavlja deo šire obnove kancelarijske zgrade Dežarden. „Želeli smo da nađemo opipljiv način da prikažemo našu posvećenost održivom razvoju i obogatimo radno okruženje naših zaposlenih“, rekla je Monika Leru, direktorka kompanije.

Zgrada ima ekološki fokus i očekuje se da će primiti LEED Gold sertifikaciju po završetku obnove krajem ove godine. Zeleni zid upotpunjuje ovaj ekološki pristup. „Zid je u potpunosti hidroponičan (tj. bez zemljišta) i inkorporira biljke koje napreduju u sličnim vertikalnim sredinama u prirodi, kao na granama drveća i u blizini vodopada“, kaže Patrik Poirod, suosnivač dizajn studija Green Over Grey. „Krajnji rezultat je vizuelno prijatan komada koji obezbeđuje čistiji vazduh u zatvorenom prostoru i poboljšava akustični kavalitet prostora i vrednost imovine.“

Prema kompaniji Green Over Grey, bilo je potrebno pet meseci za dizajniranje instalacije i odabir 42 vrste biljaka koje je karakterišu. Vrste biljaka koje su postavljene uključuju filodendrone, smokve, žumbir, biljke penjalice, paprati, banane i druge. Ukupno je 11.000 pojedinačnih biljaka posađeno i one su uređene prema boji, teksturi, šablonu i veličini.

Hidroponski sistem koji se koristi je napravljen u potpunosti od sintetičkih recikliranih materijala, a njegovi paneli su izgrađeni od recikliranih flaša za vodu i plastičnih kesa koji su težili 1,5 tona.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;