INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veslački klub se uvija preko terasaste padine sa podzemnim spavaonicama

31.01.2014. | Dezeen

Portugalski arhitekta Alvaro Fernandez Andrade (Álvaro Fernandes Andrade) je nedavno završio objekat za obučavanje olimpijskih veslača gde ugaoni beli volumeni vijugaju preko terasastog terena koji se sastoji od travnatih padina i kamenih zidova.

Centar „Pocinho“ za veslanje se nalazi u Douro dolini u Portugalu, vinogorju koji je klasifikovan kao Svetska kulturna baština, tako da je arhitekta Andrade projektovao strukturu sa većinom njenog tela ukopanog pod zemljom.

Zgrada se deli na tri zone u kojoj svaka može da primi različite aktivnosti. Prvi i najveći deo je smeštajna zona koja se sastoji od ukupno sto trideset spavaonica koji se prostiru terasasto niz padinu.

Druge dve zone su označene kao „društvena zona“ i „zona za obuku“ i smeštene su u okviru belih betonskih blokova koji štrče preko površine celokupnog kompleksa nalik ogromnoj dinamičnoj zmiji.

„Dve više dinamičnije i produktivnije glavne oblasti se nameću samom pejzažu, šireći se duž nekoliko različitih nivoa u velikim belim, formalnim raznorodnim i volumetrijski kompleksnim strukturama“, rekao je arhitekta.

Ulaz u kompleks se nalazi u okviru potonulog tunela. On ide paralelno sa redovima terasastih spavaonica, koje se otkrivaju iznad tla kao silazne krovne terase sa dugim uskim svetlarnicima koji propuštaju prirodnu svetlost unutar njih.

Zajedničke površine gde stanari-sportisti mogu da se opuste se nalaze na najvišoj tački brda kako bi pružile poglede na okolni pejzaž i predivni vinarski kraj, dok su područja za obuku i trening ušuškani iza.

Trenutno objekat ima kapacitet od 130 ljudi, ali bi ovaj broj mogao da se poveća u budućnosti na 220 osoba.

Fotografije: Fernando Guerra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;