INFONET-468X60-BANNER

Betonska kuća usečena u steni

20.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Olson Kundig Architects, sa sedištem u Sijetlu, SAD, koristio je dinamit, mašineriju i ljudstvo kako bi probušio kroz ogromne stene na litici na severnoameričkom ostrvu i napravio mesta za ovu kuću od betona.

Nazvana po francuskoj reči za kamen, kuća „Pierre“ je jednospartna zgrada projektovana tako da se useca u istureno stenovito zemljište na klijentovom već postojećem imanju, koje se nalazi na ostrvu San Huan, pored obale Sijetla.

„Postavljanje kuće u stenu prati tradiciju graditeljstva na najmanje produktivnom delu parcele, ostavljajući najbolje delove zemljišta slobodnim za gajenje voća i povrća“, rekao je Tom Kundig, direktor biroa Olson Kundig Architects i vodeći projektant ove kuće.

Kuća je urezana između dve postojeće stene. Njeni zidovi su napravljeni od izloženog betona, sa glatkom površinom koja vrši kontrast gruboj stenovitoj površini, dok je krov prekriven sa travnatim biljkama kako bi se zgrada što više uklopila u pejzaž.

Delovi stene se nastavljaju kroz unutrašnjost kuće, gde kupatilo nalik pećini buši kroz jednu od stena i karakteriše ga ogledalo koje visi dole iz rupe u plafonu. Veliki dnevni boravak i trpezarija se protežu celom dužinom zgrade sa ognjištem koje se sastoji od isklesane stene sa izravnatom površinom.

Glavna spavaća soba se nalazi na jednoj strani objekta i sadrži lavabo napravljen od druge ogromne stene, gde uglačani delovi omogućavaju vodi da pada nadole kaskadno u tri odvojena bazena.

Sve prostorije u kući su opremljene sa velikim izborima antikvarnog nameštaja, umetninama i posebno dizajniranom rasvetom. Preostalo kamenje prilikom iskopavanja lokacije je pretvoreno u drobljeni agregat koji je korišćen prilikom izgradnje objekta.

Kuća „Pierre“ je završena 2010. godine, ali je imenovana kao jedna od 26 dobitnika počasne nagrade Američkog instituta arhitekata početkom januara ove godine. Fotografije su delo Bendžamina Benšnajdera (Benjamin Benschneider) i Dvajta Ešlimana (Dwight Eschliman).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;