INFONET-468X60-BANNER

Vertikalni vrt sa preko 33.000 biljaka krasi Palatu kongresa Evrope

16.01.2014. | Gizmag

Vertikalna bašta koje pokriva 1.492 kvadratna metra površine je nedavno stvorena u gradu Vitorija u Španiji. Vertikalni vrt, koji krasi zgradu „Palacio de Congresos Europa“ (Palata kongresa Evrope) i sadrži preko 33.000 pojedinačnih biljaka, projektovan je od strane arhitektonskog biroa Urbanarbolismo iz grada Alikantea.

Projekat je zamišljen kao sredstvo za poboljšanje korišćenja energije u samoj zgradi Palate. Očekuje se da će dodavanje zasađene fasade na samoj zgradi povećati njenu toplotnu izolovanost za čitavih 270 odsto.

Kako bi se odražavao lokalni ekosistem, korišćene su biljke koje se mogu pronaći u okolini grada Vitorija, uključujući i močvarnu vegetaciju Salburua, poljoprivrednih polja alave i bukovih šuma koje se nalaze na planinama Vitorija.

Oko dve trećine zasađene površine koristi hidroponski sistem, koji se prati kako bi se kontrolisao razvoj biljaka. Faktori koji se prate uključuju stanje nutrijenata samog supstrata, pH nivoi i vlažnost. Monitoring takođe pomaže u uštedi vode i energije.

„Bili smo iznenađeni koliko se brzo priroda probija kroz vertikalnu baštu, zahvaljujući domaćim biljkama ona je kolonizovana od strane svih vrsta insekata i životinja“, kažu u birou Urbanarbolismo.

Pored samih biljaka koje su smeštene u zgradu, uvijajući metalni ram je umotan oko zgrade kako bi obezbedio podršku za biljke penjačice. Cela struktura vertikalne bašte je dodadno osvetljena noću sa LED osvetljenjem, stvarajući intrigantnu estetiku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;