INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prototip gradske stambene jedinice koji maksimizuje prostor

09.10.2013. | Gizmag

Kako moderni gradovi postaju sve više gusto naseljeni i dostupni stambeni prostor se smanjuje, obezbeđivanje maksimizacije isorišćenja prostora je od suštinske važnosti. Jedan od predloga za iskorišćavanje što više prostora dolazi nam od tajlandske arhitektonske kompanije Apostrophe's u obliku prototipa stambene jedinice Život u gradu (Living in the City).

Prototip stambene jedinice Život u gradu je i dalje samo prototip, i stoga ga ne bi trebalo smatrati održivim rešenjem spremnim za tržište. Međutim, pakovanjem dva glavna sprata, dva mezanina i vertikalnu baštu u fizički otisak od samo 97 kvadratnih metara, stambena jedinica je svakako vredna analize.

Sve u svemu, jedinica ima kuhinju i trpezariju, dnevnu sobu, višenamenski prostor, garderobu, spavaću sobu, vertikalnu baštu i potkrovlje koje se može koristiti kao kancelarijski prostor, ili možda kao dodatna spavaća soba.

Većina nameštaja unutar prototipa ima dvostruku svrhu, gde stepenice imaju ulogu i polica, na primer, a zidni odeljak se preklapa u radni sto. Raspored ima nekoliko unutrašnjih zidova, dok otvorene prostorije pomažu u prenošenju osećaja dostupnosti više prostora nego što ga stvarno ima.

Arhitekte su takođe posvetile pažnju potrebama pristupačnosti, i prizemlje je puno rukohvata, rampi, kao i prostorima za manevrisanje sa invalidskim kolicima. Međutim, ove funkcije su ograničene samo na prizemlje, tako da je teško reći da je stambena jedinica u potpunosti prilagođena ljudima sa invaliditetom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;