INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća izlivena u tečnom kamenu u Indiji

18.09.2013. | WAN

Smeštena u zapadnoj visoravni Khopoli, regija Maharaštra u Indiji, ova kuća nalik tvrđavi je delo arhitektonskog biroa SPASM Design Architects. Rezidencija od 638 metara kvadratnih, nazvana Kuća izlivena u tečnom kamenu, predstavlja direktan odgovoro na lokalnu klimu ove živopisne visoravni, koja je često izložena obilatim kišama i jarkom toplonom u letnjim mesecima.

Zbog toga arhitekte su koristile vodu, pesak, cement i granulisani bazalt da stvore materijal za ovaj snažni dom koji štiti svoje stanovnike od oštrih vremenskih uslova uz zadržavanje nivoa elegancije i lepote. Rezultat je zapanjujući prikaz arhitektonske genijalnosti i prelepi uokvireni prostor koji daje veličanstvene poglede na okolni pejzaž.

Projektantski tim dodatno opisuje: „Kuća je koncipirana kao odlivak za smeštanje ljudi, utočište koje zarobljava poglede, sunce, kišu, vazduh i postaje jedno sa ivicom litice na kome stoji. Srodna rastu korala, suština zidova i krova diktiraju iskustvo koje se doživljava u samoj kući.“

Ime projekta - Kuća izlivena u tečnom kamenu - implicira na fluidne linije i vijugave krive, ali to nije slučaj sa ovim domom biroa SPASM Design Architects. Nasuprot tome, oštri uglovi i čiste linije karakterišu objekat, a glavna referenca na „tečnu“ formu jeste visoki sjaj nekih građevinskih materijala kada su povašeni sa monsunskim kišama.

Sirovi, sivi finiš eksterijera je u oštroj suprotnosti sa unutrašnjosti gde sve vrvi od jarkih boja, posebno narandžaste i crvene. Trpezarijski deo se pruža ka prirodi sa svoja dva od četiri zida, od kojih se jedan otvara ka dvorištu kome se pristupa stepeništu, koje pored ka dvorištu, vodi i ka krovnoj terasi.

Bazen na suprotnom kraju terase nudi mesto za opuštanje za stanare kuće. Drveće je u obilatoj meri korišćeno za stvaranje prostora koji povezuju unutrašnji i spoljašnji prostor kao što je kupatilo i delimično pokrivena terasa. Ono takođe štiti od jakog letnjeg sunca, smanjujući na taj način zagrevanje same kuće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;