INFONET-468X60-BANNER

Apelle - drvena kuća zvana brod u Finskoj

09.05.2013. | Gizmag

Apelle drveni dom, koji se nalazi u Karjai u Finskoj, izdvaja se od prosečne eko-kuće, pošto je izgrađena kao da je brod. Objekat je smešten usred prirodne sredine od kamena i drveća, gde je najviše obzira uloženo da se ne remeti prirodno stanište.

Projektovana od strane arhitekte Marka Kasagrandea (Marco Casagrande), jedinstvena kuća je jednu godinu projektovana i jednu građena. Izgrađena je uz pomoć dva lokalna tesara koji inače grade drvene brodove - oni tvrde da je dom zapravo brod.

„Pravi građavinski radnici su veoma osetljiva vrsta strukturalnih umetnika“, kaže arhitekta Kasagrande. „Naši tesari su počeli da pričaju o brodu čim su videli crteže i kako će kuća biti postavljena na lokaciji bez kopanja kamenja ili bilo kakvih drugih teških temelja.“

Kasagrande je rekao kako su tesari preuzeli zaštitnu ulogu fluidnosti enterijera kuće i kako im uopšte nije smetalo da ga ispravljaju usput. „Oni su osetili prirodu ove kuće od samog početka i preuzeli su odgovornost zaštite njene duše tokom procesa izgradnje“, rekao je Kasagrande.

„Emocijonalna energija proistekla iz njihovih ruku se oseća svuda u kući i ovaj uticaj ne nestaje... gotovo se oseća kao neka vrsta ljubavi. Oni su kormilarili ovom kućom od prve skice. Ja sam samo navigirao“, objašnjava arhitekta Kasagrande.

Kasagrande je projektovao Apelle kuću sa namerom da stvori osnovni porodični dom sa multifunkcionalnim životnim zonama i jakom vezom sa okruženjem. Prateći temu drvenog broda, dizajn enterijera doma ima kontinuiranu kompoziciju, gde su zidovi, kuhinja, pa čak i nameštaj u dnevnoj sobi besprekorno ugrađeni jedni u druge.

Spavaća soba uključuje tri velika prozora nalik brodskim prozorima, a kuća je takođe opremljena sa nekoliko unutrašnjih i spoljašnjih merdevina. Osim toga, korišćenje unutršanjih zona se može menjati iz dana u noć. Isti prostor može da se koristi za sve životne potrebe: rad, obedovanje, opuštanje, zabavu i spavanje.

Drvena kuća poseduje kvalitetnu izolaciju i pristup geotermalnom grejanju putem bunara dubokog 150 metara. Tokom zimskih meseci otvoreni životni prostor može da se zagreva putem termalne toplote zajedno sa dva unutrašnja kamina. Prirodno svetlo puni kuću tokom cele godine kroz velike prozore i staklene plafonske svetlarnike. „Ekologija ove kuće je normalna. Ne postoje trikovi“, rekao je Kasagrande. „Ovo je dobro izolovana drvena kuća koju greje priroda.“

Kasagrande se nada da će nastaviti izgradnju „dobrih domova za dobre ljude“ i ostaje strastven po pitanju projektovanja održivih objekata koji predstavljaju razliku. „Toliko toga može biti urađeno korišćenjem naših ruku namesto formalne industrijske fantastike“, rekao je on.

„Održiva arhitektura nije atomska fizika; ona povezuje naše telo sa specifičnim prirodnim okruženjem lokacije. Arhitektura je posrednik između ljudske prirode i ostatka prirode, što takođe donosi podjednako veliku odgovornost neotuđenja modernog čoveka od prirode. Mi smo nomadi.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;