INFONET-468X60-BANNER

3D štampane plastične kuće će se sklapati „u jednom danu“

20.02.2013. | Gizmag

Londonski arhitektonski biro Softkill Design se pridružio trci za stvaranje prve 3D štampane kuće. Za razliku od prvih planova za 3D štampane kuće koji su se pojavile u ovo vreme prošle godine, biro Softkill smatra da budućnost 3D štampanja kuća leži u prefabrikovanim elementima umesto u štampanju celih kuća korišćenjem ogromnih štampača na licu mesta. Korišćenjem plastike umesto peska ili betona, Softskill je možda upravo naišao na koncept koji zaista deluje kao 3D štampanje.

Do danas, biro Softkill je odštampao jedan „ProtoHouse“ prototip kako bi demonstrirao svoj koncept. Izgrađena 2012. godine, ProtoHouse 1.0 je bio model u razmeri 1:33 koji je prikazao ne samo maštovite, detaljne forme koje 3D štampanje visoke rezolucije sa plastikom može da ponudi, već je pokazao kako bi verzija pune veličine mogla funkcionisati. ProtoHouse 1.0 je napravljena od 30 delova koji bi mogli biti sklopljeni u jednu formu, bez upotrebe lepka.

Naizgled isprepletana vlakna koja čine ProtoHouse 1.0 su debela samo 0,7 milimetara. Ovaj prototip nije kao drugi koje smo dosada videli, koji su težili ili da liče na jednostavne seoske kućice, ili su oponašali savremene forme.

Razgovori o 3D štampanom stanovanju su naizgled, namerno ili ne, odavao poštovanje arhitektonskim metodama i tradicijama, formama i materijalima. Softkill prototip kuće liči na nastambu na koju biste naišli ako biste sve ove iznad sklonili u stranu i fokusirali se na sam 3D štampač. On liči na nešto što bi pauk napravio da je počeo da se mora po Arhitektonskom fakultetu (i, u izvesnom smislu, pauci i jesu samostalni 3D štampači, iako oni teže da rade u dve dimenzije).

Možda zato što biro Softkill izgleda da razmišlja o problemu na novi način da je, uz svoj prototip ProtoHouse 1.0, predložio da sve instalacije i oprema od stepeništa do nameštaja bude odštampana, kao deo strukture.

Za ProtoHouse 2.0, arhitektonski biro Softkill unapređuje dizajn razvojom male zgrade (4 sa 8 metara) koja se sastoji od „sedam velikih komada laserski sinterovane plastike“, koji staju u mini kombi. Njihovo sklapanje će navodno trajati pola dana, opet bez upotrebe lepka ili šrafova. Arhitekta Žil Retsin (Gilles Retsin) iz biroa Softkill je rekao da se oni nadaju da će imati odštampanu i sastavljenu kuću ProtoHouse 2.0 u Velikoj Britaniji do leta ove godine.

Ubedljivo nabliži rival birou Softkill u razvoju prve štampane 3D kuće jeste biro Universe Architecture (o čijoj kući smo već pisali), iako arhitekta Retsin smatra da, striktno govoreći, Beskrajna kuća nalik Mobijusovoj traci biroa Universe neće biti u potpunosti 3D štampana, pošto zahteva izlivanje betona na licu mesta. Jedva čekamo da vidimo šta će doći iz biroa Softkill u narednim mesecima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;