INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Most od transportnih kontejnera

30.01.2013. | Gizmag

Most „Econtainer“ arhitektonskog biroa Yoav Messer Architects će postati prvi most na svetu napravljen od rashodovanih transportnih kontejnera. Most će premostiti reku Ajalon, i biće svojevrstan portal u planirani park Ariel Sharon koji će transformisati 2.000 hektara deponije Hirija u prirodni rezervat na jugoistoku Tel Aviva.

Projektanti mosta od 160 metara dužine nameravaju da kroz ponovno korišćenje kontejnera oponašaju ponovno korišćenje samog zemljišta. Deponija Hirija je nakon razvoja u planinu od 25 miliona tona đubreta zatvorena 1998. godine. Godine 2004, donešen je plan da se zemljište rehabilituje i spreči kolaps te „planine“ u Ajalon reku.

Portparol arhitektonskog biroa Yoav Messer Architects je rekao da će kada bude završen, most spajati Lod put iz pravca istoćnog Tel Aviva direktno sa Hirija planinom u centru parka. Most će biti za bicikliste i pešake, a iako je zatvoren za automobile na njemu će postojati neki oblik javnog prevoza koji će prevoziti posetioce od parkinga do centra parka.

Jasno najuočivljivija karakteristika mosta je upotreba transportnih kontejnera, koji se prema projektu spajaju sa malo ili nimalo horizontalne armature. Idejno rešenje prikazuje tri vertikalne noge, od kojih se svaka sastoji od četiri nosača raspoređena u oblik obrnute piramide. Projekat mosta je trenutno u fazi izrade glavnog projekta, i biće zanimljivo videti kako se on prilagođava stvarnim problemima.

Projektanti su razmišljali i o ventilaciji, pa većina kontejnera ima uklonjene strane kako bi otkrile unutrašnjost mosta. Arhitektonski biro Yoav Messer Architects namerava postavku fotonaponskih panela koji će obezbeđivati struju potrebnu za osvetljenje mosta. Idejno rešenje sugeriše da će most imati niz osmatračnica koje štrče van glavnog volumena mosta. Izgleda da će pešaci moći da hodaju kroz i na vrhu kontejnera.

Arhitektonski biro Yoav Messer Architects takođe tvrdi da se, zahvaljujući upotrebi kontejnera, 70 odsto građevinskih radova može obaviti u fabrici.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;