INFONET-468X60-BANNER

Koliko je isplativo preuređivanje tavana?

05.11.2012. | Branislav Savić d.i.a. | Gradjevinarstvo.rs

Adaptacija vašeg tavanskog prostora ne samo da može da vam da mnogo potreban prostor, već i dodaje na buduću prodajnu vrednost vaše kuće. Pa, koliko je teško pretvoriti vaš tavan u dodatni prostor?

Pretvaranje svog nedovršenog tavana u korisni prostor je jedan od načina da se poveća veličina vašeg doma. Od rekreativnog prostora do spavaće sobe, mogućnosti su gotovo beskrajne. Pre nego što počnete da razrađujete planove, trebalo bi da razmotrite o sledećim stvarima kako biste se uverili da li projekat renoviranja ima smisla.

Adaptacija tavana

Adaptirati ili ne?

U nekoliko slučajeva jednostavno nema smisla da adaptirate vaš tavanski prostor. Rad i cena potrebni da bi se ispunili normativi će biti toliki da ćete možda želite da razmotrite druge metode dodavanje prostora u vašem domu. Dakle, koja su razmatranja na koje treba obratiti pažnju ako želite da se upuštate u renoviranje tavana?

Krovna konstrukcija - Prvo pogledajte koji je tip konstrukcije vašeg krova. Klasične drvene krovne konstrukcije tipa stolica se mogu po pristupačnim cenama renovirati. Ako, namesto starijih tipova konstrukcija, imate krovne rešetke koje imaju unakrsne potpore koje su strukturalne komponente koje podržavaju krov (ponekad i pod ispod), one bi morale biti uklonjene kako bi se obezbedio neophodan prostor. Nažalost, ovo ne može da se uradi... barem ne po pristupačnoj ceni. Ako imate krovne rešetke, trebalo bi da batalite adaptaciju potkrovlja i tražite druge opcije dodavanja prostora vašem domu.

Rekonstrukcija tavana

Takođe je bitno sagledati tip podne konstrukcije. Ako je podna konstrukcija na tavanu ista kao i u nižim nivoima (standardno - betonska ploča), nećete imati problema. Kod starijih objekata se dešava da je konstrukcija poda tavana urađena takva da na njoj hodanje niti postavljanje dodatnog tereta nije moguć. Može se čak i desiti da nemate podnu konstrukciju u tavanskom prostoru. To su sve činioci koji vas mogu dosta skupo koštati ako želite da učinite vaš tavanski prostor mestom za život.

Prilikom dogradnje potkrovlja na postojećem objektu, prvenstveno moramo biti svesni činjenice da su nam neki elementi unapred zadati, kao što je npr. nosiva konstrukcija, položaj instalacija, pa i osnovni gabarit objekta.

Isto tako, uslove nam postavlja i važeći prostorni plan za pojedinu lokaciju koji propisuje maksimalnu izgrađenost, visinu, maksimalnu bruto površinu i sl. Preporuka je, pre nego se pristupi izradi projekta, svakako zatražiti uslove uređenja prostora (izvod iz prostornog plana) kako kasnije ne bi bilo problema oko pribavljanja potrebnih dozvola za gradnju prema važećim zakonima.

Građevinski normativi - Jedan normativ koji bi mogao učinit vaše renoviranje potkrovlja preskupim jeste uslov potrebne visine. Prema Međunarodnim stambenim normativima iz 2012. godine, prostorije sa plafonima u nagibu moraju imati minimalnu visinu plafona od 215 centimetara za najmanje 50 odsto površine, i nijedan deo poda ne sme imati visinu plafona manju od 150 centimetara. Pored ovoga, vaš novi prostor mora biti minimalne površine od 6 kvadratnih metara i ne manji od 2 metara u bilo kom horizontalnom pravcu.

Visina tavanskog prostora

Prilikom vađenja dozvola za gradnju, važno je napomenuti, potkrovljem se smatra prostor kod kojega je visina nadozida max 90 cm. Nadalje, kod formiranja potkrovlja, javlja se dilema oko postavljanja krovnih badža (kućica) ili krovnih prozora. Krovna kućica stvara više prostora u potkrovlju, više ga osvetljava, ali menja izgled i geometriju krova.

Ukoliko vaš postojeći nagib krova ne ispunjava građevinske uslove, jedina opcija koju imate jeste da podignete krov, što je veoma skupo i možda nije dozvoljeno vašim lokalnim urbanističkim propisima. Regulative o zoniranju za vašu zajednicu određuju koliko visok može biti vaš dom. Obratite se vašoj lokalnoj direkciji za izgradnju ili urbanizam kako biste saznali kakav je uslov za vaš komšiluk. Trebalo bi da budete u mogućnosti da proverite da li će vaše potkrovlje biti u skladu sa ovim zahtevima sa metrom i uz pomoć jednostavne geometrije.

Druga razmatranja

Možda ćete želeti da razmotrite nekoliko drugih kriterijuma kako biste utvrdili da li je adaptacija potkrovlja pravo rešenje za vas. Prvo, ako već nemate stepenište, moraće da pronađete mesto za njih. Za pravilne stepenice, biće vam potreban prostor od minimum 90cm u širinu, sa slobodnom visinom za prolaz od 200 santimetara. Gde ćete postaviti stepenice koje idu na tavan? Da li imate lođu na drugom spratu kuće koji ima dodatni prostor (ili bilo koju površinu sa dodatnim prostorom)? Da biste imali predstavu koliko će područje nove stepenice zauzimati, pogledajte stepenice koje vode iz podruma ka prizemlju ili one iz prizemlja ka spratu. Ako je visina plafona ista, onda će i površina potrebna za stepenište za potkrovlje biti vrlo slična.

Renoviranje tavanskog prostora

Druga opcija za stepenice za vaše potkrovlje bi bilo spiralno stepenište. Ovo može uštedeti na prostoru, u zavisnosti od projekta vaše kuće, jer normativi obično zahtevaju da spiralno stepenište bude minimalne širine od 65cm. Ako apsolutno nemate prostora u unutrašnjosti vašeg doma za stepenice, onda ćete morati da ih postavite spolja, tj. ako vam to dozvoljava građevinska regulacija i ako vam ona ne kvare estetski doživljaj kuće.

Takođe ćete morati da dodate prozor ili prozore koji obezbeđuju dovoljno svetlosti za udoban životni prostor. Naravno, ako su stepenice smeštene na spoljašnjoj strani kuće, vrata su takođe neophodna. Ona mogu biti od stakla, kako biste uštedeli na prozorima, a dopustili ulazak preko potrebne svetlosti. U zavisnosti od konstrukcije vašeg krova, prozori mogu biti klasični (ako imate gde da ih stavite - čitajte: zabat) ili krovni.

Možda nije loše da razmislite i o ovome:

  • Razmislite o dodavanju drugog prozora za unakrsnu ventilaciju, jer potkrovni prostori imaju tendenciju da budu topliji od ostatka kuće.
  • Ako je nagib vašeg krova takav da ćete imati neiskorišćenog prostora u kosinama ispod visine od 1,5 metara, razmislite o dodavanju ormana i polica u ovom prostoru.

Ostali troškovi koje treba razmotriti

Ako odlučite da adaptirate vaš tavanski prostor, jednu stvar koju će vaš podizvođač radova želeti da razmotri jeste kapacitet postojećeg sistema grejanja i hlađenja. On će morati da odluči da li vaša oprema treba da se nadogradi kako bi se pravilno grejao i hladio vaš dovršeni potkrovni prostor. Može biti skupo dodavanje dodatnog kapaciteta. I to takođe može biti neuredno.

Takođe, dodavanje termoizolacije je takođe nepohodno kako bi vaš prostor imao dobre termalne kapacitete. U zavisnosti od krovne pokrivke, morate dodati termoizolacione slojeve. Najčešće se stavlja mineralna vuna između rogova, a ispod završnog sloja plafona i zidova (koji se najčešće rade od gips-kartonskih ploča). Potrebna debljina termoizolacije se izračunava, ali generalno je ona minimalne debljine od 15cm, pa naviše. Pre početka svih radova trebalo biste da pregledate krovnu pokrivku i da se uverite u vodonepropusnost vašeg krova.

Adaptacija tavana

Električne instalacije će takođe biti potrebne u novom prostoru. Proverite da li u vašem postojećem električnom ormanu postoji prostor za dodatne osigurače. Prema propisima, biće vam potreban najmanje jedna za spavaću sobu, jedan za kupatilo i jedan poseban za kuhinju. Ako u ormanu ne postoji prostor za priključenje novih instalacija, biće potrebno da proširite kapacitete razvodnog ormana, ali to može biti skupo.

Još jedan trošak koji morate razmotriti kod adaptacije potkrovlja jeste trošak dovođenja vodovoda i kanalizacije ako planirate postavku kupatila ili kuhinje na tavanu. Vodovodne cevi će morati biti provedene kroz unutrašnje zidove ako živite u hladnijim klimama. Pored toga, kanalizacione cevi mogu biti jako zahtevne za postavku u već postojećim uslovima. Malo fleksibilnosti postoji kada se radi sa njima, tako da očekujte dosta posla na već postojećim i novim cevima.

Naravno, troškove opremanja prostora nismo ovde pomenuli, jer oni prvenstveno zavise od veličine i namene potkrovnog prostora koji se adaptira. Te troškove ćete, takođe, morati uračunati u celokupnu kalakulaciju.

Gradnja novog doma uz razmišljanje o budućoj adaptaciji potkrovlja

Ako gradite novi dom, a nemate dovoljno veliki budžet za gotovo i useljivo potkrovlje, još uvek možete da projektujete i izgradite sve potrebne elemente koje će olakšati buduću adaptaciju potkrovlja. Ovih nekoliko jednostavnih koraka će vam uštedeti novac i vreme kada budete rekonstruisali potkrovlje u budućnosti:

  • Obezbedite elektro instalacije od elektro ormana do tavana. To će vam omogućiti da lako povežete žice za vaše buduće potkrovlje bez naknadnog štemanja i proširivanja kapaciteta ormana.
  • Neka vaša krovna konstrukcija bude takva da po tavanu nesmetano može da se kreće. Dakle, krovne konstrukcije od rešetaka i krovne stolice nisu poželjne (mada i one mogu biti izrađene na način da se dobije određena količina prohodnog prostora).
  • Odmah obezbediti prozore za vaš tavan. Ovo će vam koristiti za propuštanje prirodne svetlosti u vaš tavanski prostor sve dok ga ne preuredite za življenje.
  • Prilikom projektovanja vašeg novog doba, obavezno tražite od arhitekte da vam iplanira i stepenište za tavanski prostor.
  • Dodavanje dodatnog prostora na hodniku će vam omogućiti lakšu naknadnu adpataciju potkrovlja.

Zaključak

Prilikom razmatranja adaptacije potkrovlja bitno je imati sve aspekte nabrojane. Sabiranjem pozitivnih naspram negativnih aspekata možete dobiti jasnu sliku da li uopšte treba ulaziti u ovu vrstu posla. Glavni razlozi bi svakako bili povećanje životnog prostora, a zatim i povećanje vrednosti same nekretnine. Kako god odlučili, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa arhitektom ili izvođačem radova. On ili ona će biti u stanju da donese procenu na koji način je adaptacija moguća i pri kom trošku, kao i da vam daju najbolje savete i opcije prilikom same gradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;