INFONET-468X60-BANNER

Novi krovni sistem održava kuću hladnu leti, a toplu zimi

26.10.2012. | Gizmag

Grejanje i hlađenje kuće su dvoje najvećih tekućih troškova za vlasnike kuća i oni su odgovorni za najveći deo potrošnje prosečnog domaćinstva. Nova vrsta krovnog sistema testiranog na terenu Ministarstva energije SAD pri Nacionalnoj laboratoriji Ouk Ridž (DoE’s Oak Ridge National Laboratory - ORNL) poboljšava efikasnost zimskog grejanja i letnjeg hlađenja. Ali, ono što je najznačajnije jeste da novi sistem može biti instaliran na većini postojećih krovova.

Novi dizajn krovnog sistema ima pasivni ventilacioni sistem koji uvlači vazduh ispod krova koji bi inače otišao u kuću do gornjeg kosog vazdušnog prostora iznad krova, tako da on može biti prenesen nagore i napolje. On takođe poseduje i kontrole za zračenje, kovekciju i folijom pokrivenu polistirensku izolaciju. Ova izolacija čini srce sistema i može se postaviti preko i između rogova u novogradnji ili na vrhu postojećeg sistema crepova bez potrebe uklanjanja starog krovnog prekrivača.

Tim naučnika sa ORNL-a kaže da su kompjuterske simulacije pokazale da slabo izolovani kanali za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (KGH) koji propuštaju klimatizovani vazduh na potkrovlje obično koštaju kućevlasnike oko 100 do 300 dolara godišnje. Izolovanje tavana sa termoizolacijom može da uštedi oko 460 dolara godišnje, ali je inicijalni trošak za prosečnu kuću oko 8.000 dolara.

U poređenju sa tim, ORNL tvrdi da postavka novog krovnog sistema na postojeće kuće može da sačuva kućevlasnicima oko 100 dolara godišnje, ali je početni trošak oko 2.000 dolara. Iako godišnje uštede nisu tako velike, značajno niža nabavna cena rezultira u približno istom broju godina za povraćaj investicije za oba pristupa.

Tim, predvođen Bilom Milerom (Bill Miller) iz ORNL Grupe za omotače zgrada, radi na dizajnima koji će smanjiti početne instalacione troškove još niže i pružiti sveukupnu veću isplativost.

Istraživanje tima pod nazivom "Prototipni krovni sistem projektovan da samostalno reguliše temperaturu i smanji prenos toplote" (Prototype Roof Deck Designed to Self-Regulate Deck Temperature and Reduce Heat Transfer), objavljen je u žurnalu Nacionalne asocijacije krovnih izvođača (National Roofing Contractors Association).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;