INFONET-468X60-BANNER

Najskuplji stan u Srbiji od sedam miliona evra

23.04.2012. | Večernje novosti

Novoizgrađene luksuzne nekretnine kupuju sportisti, biznismeni i estradni umetnici. Ovi stanovi interesantni su bogatim građanima od 40 do 50 godina, koji ih nabavljaju za keš.

Vila od 1.000 kvadrata, lokacija beogradsko Dedinje, plac od 30 ari i cena od sedam miliona evra. Ovo je trenutno, prema podacima agencija za promet, najskuplja nekretnina koja se prodaje u Srbiji, a koja još nije našla kupca. Ali luksuzni kvadrati prodaju se i nekim drugim kanalima, uglavnom preko advokata, tako da nije isključena mogućnost da u "skrivenoj ponudi" ima i skupljih kvadrata. Činjenica je, međutim, da sve segmente tržišta, uključujući i atraktivne nepokretnosti, karakteriše izuzetno mala potražnja.                                             

Luksuzni kvadrati grade se ponajviše u Beogradu, i to na Senjaku, Dedinju, Vračaru, ali i na Banovom i Lekinom brdu. To su uglavnom zgrade manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lepim terasama. I dok su ranije cene i te kako prelazile 4.000 evra po kvadratu, danas takve nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 evra po kvadratnom metru. To su uglavnom stanovi površine od 120 do 200 kvadrata.

- Garažna mesta se posebno plaćaju, a sve češće se u zgradama pravi i zajednička teretana - kaže Kaća Lazarević, suvlasnik agencije "Alka".

- Te stanove kupuju uglavnom građani starosti od 40 do 50 godina, i to za keš. To su poslovni ljudi, menadžeri, sportisti i estradni umetnici. Ima i zgrada u starom delu Beograda gde se adaptiraju tavanski prostori ili radi nadogradnja, pa se čak ugrađuju i liftovi. Čak 120 do 130 kvadrata ima jednosoban stan i to se mladima veoma dopada. U takvim stanovima ugrađuju se kuhinje sa kućnim aparatima, kvalitetni plakari, obično je halogena rasveta, specijalna stolarija, roletne na daljinski, kvalitetne pločice, najluksuznije uvozne sanitarije. Sada više đakuzi nije u modi, već tuš-kabine sa masažerom. Kod tih skupih nekretnina kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi. Luksuzni stanovi u Lisičjem potoku su, izgleda, potpuno promašena investicija. Mnogo je novca uloženo, većina stanova je prazna, a kupaca nema ni za 1.600 evra po kvadratnom metru.

Za vile na Dedinju i Senjaku gotovo da nema kupaca. U ponudi je, primera radi, vila od 400 kvadrata sa 10 ari placa za 1,2 miliona evra. Grade se i kuće u nizu površine od 150 do 200 kvadrata, čija je cena oko 400.000 evra, ali zbog lošeg rasporeda, odnosno razbijene površine na prizemlje, sprat, potkrovlje - ne mame kupce.

- Najskuplji kvadrat luksuznog stana u Beogradu je 3.500 evra, i po toj ceni ne može da se proda - kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer". "Te luksuzne nekretnine su mahom u takozvanim pametnim zgradama gde je sve na dugme. Ekstremno skupe nekretnine najmanje se prodaju preko agencija, već uglavnom preko advokata, pošto poznati ne žele da se eksponiraju, niti da se zna gde kupuju nepokretnosti."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;