INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrada hrvatskim arhitekatama za Istanbulski edukativni centar za prevenciju katastrofa

06.12.2011. | Društvo arhitekata Zagreba

Na takmičenju koje je organizovalo preduzeće ThyssenKrupp Elevator za Istanbulski edukativni centar za prevenciju katastrofa, u konkurenciji 287 radova iz 59 zemalja sveta, hrvatski arhitekta Goran Rako i Radionica arhitekture osvojili su prvu nagradu.

ThyssenKrupp Elevator u saradnji sa gradskom opštinom Istanbula i pod pokroviteljstvom International Union of Architects objavio je pobednike dvanaestog po redu takmičenja ThyssenKrupp Elevator Architecture Award.

Tim Gorana Rake osvojio je prvu nagradu u vrednosti 100.000 američkih dolara za projekt Istanbulskog edukativnog centra za prevenciju katastrofa. Žiri je impresionirala arhitektura koja se ne nameće okolnoj neartikulisanoj visokogradnji već donosi sasvim novi pogled. Zgrada zaposlenima i posetiocima nudi neki novi i bolji svet.

Na takmičenje je pristiglo 287 projekata iz 59 zemalja sveta, a ukupno je 2.692 arhitekata u okviru 1.495 timova, iz 95 zemalja bilo u konkurenciji. Osim renomiranih arhitekata, Španca Rafaela de la Hoza i Turčina Suha Özkana, u žiriju su bili i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas i predsednik ThyssenKrupp Elevator Architecture Award-a - Havijer Del Pozo (Javier Del Pozo).

Drugu nagradu u iznosu od 50.000 američkih dolara osvojio je tim Manuela Der Hagopiana iz Vijetnama, a treća nagrada i 20.000 dolara otišla je u ruke tima Jusefa Malata (Yousef Mallat) iz Libana.

Projektni tim koji je radio na takmičarskom projektu čine: Sara Jurinčić, Iva Pejić, Iva Peručić, Ana Rako, Goran Rako i Josip Sabolić.

Na zemljištu površine 27.000m2 treba izgraditi edukativni centar za prevenciju katastrofa, opremljen s audio-vizualnim edukativnim aparatima i sistemom za simulaciju potresa, uragana, požara i poplava. Unutar centra predviđa se i planetarijum, biblioteka i informativni centar za posetioce.

Kontekst u kojem će biti smešten Istambul Disaster Prevention and Education Centre, za razliku od mnogih neverovatnih mesta u gradu Istanbulu, nije, po mišljenju projektnog tima, vredan prevelikog uvažavanja. Zato se nisu mučili sa nepotrebnim uklapanjem u okolinu. Umesto takmičenja sa velikim i arhitektonski neartikulisanim građevinama kojima je okruženo mesto za gradnju, izabrali su ignorisanje

Zatim su formirali novi mikrosvet, istovremeno tradicionalan i savremen. Među visokim zgradama, grade prizemnu zgradu. Uspostavljaju nova/stara pravila, predlažu prostor u kome će posetioci i zaposleni imati komadić drugačijeg, boljeg svemira.

Kako Centar ne bi bio neuočljiv dok ne se dođe u njegovu neposrednu blizinu, u jednom jezeru vrta postavili su vodoskok koji ga već izdaleka čini posebnim i prepoznatljivim. Vrt obezbeđuje komunikaciju sa atletskom stazom koja ga okružuje. Na njoj se ritmički smenjuju pojedini specifični prostori. Oni kojima je potreban mir, okreću se spoljnjem delu, a oni drugi unutrašnjem, uz park.

Park, vrt, oaza, dvorište, igralište i sve to istovremeno, hladovina ispod krošanja stabala, zatim voda u jezeru, ribe, vodoskok, igrališta za decu i odrasle. Park je hol tokom lepog vremena, a u Istanbulu je to veći deo godine. Zgrada će koristiti sve moguće dostupne sisteme održivosti i arhitektonski tim veruje u njenu pionirsku ulogu u tom domenu.

Projekat kojim je Radionica arhitekture osvojila prvu nagradu prenet je sa portala pogledaj.to

Linkovi:

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;