Kalifornijska rol kuća

13.10.2011. | Violent Volumes

Dizajner Kristofer Danijel (Christopher Daniel) projektovao je prefabrikovanu kuću koja se oblikuje i prilagođava prema svom okruženju. Ova kuća nazvana je Kalifornijska rol kuća (California Roll House), a njena konstrukcija najbolje se prilagođava pustinjskom okruženju. Njena homogena spoljašna površina odbija sunčeve zrake i time smanjuje prodiranje toplote unutar kuće.

Povremeno, najednostavniji oblik uz najmanju intervenciju na originalnoj formi može da ponudi vizuelne pogodnosti i rešenje prilagođeno kontekstu. Kalifornijska rol montažna kuća koristi ovu metodologiju kako bi omogućila morfološko prilagođavanje svom okruženju: pustinji. Homogen spoljašnji materijal, koji obezbeđuje visok stepen energetske efikasnosti i odbija sunčevu toplotu, pokriva celu površinu izuzev staklenog panela koji je elektronski kontrolisan radi menjanja sopstvene providnosti.

Modularizacija svakog konstruktivnog člana i vrhunski završni materijali služe pružanju pokretljivosti sa brzim sklapanjem i rasklapanjem na licu mesta. Kako bi podržao izazovni položaj konstrukcije, okvir od ugljeničnih vlakana ispod spoljnog materijala drži čitavu arhitekturu. Hidraulična automatska vrata i sigurnosni sistem korišćeni su za glavna ulazna vrata čime je omogućena upotreba manjeg prostora za rad mehanizma vrata. Kalifornijsku rol kuću karaktreišu ove najnovije tehnologije primenjene na arhitekturi koja briše granice između dizajna proizvoda ili vozila i arhitektonskog dizajna koji donosi veću pokretljivost prostora za život.

Ravna površina poda, koja je nastavak spoljne površine, obezbeđuje obloženu oblast za aktivnosti koje se obavljaju napolju, a zahtevaju ravnu i veštačku površinu, dakle, površinu različitu od peščane pustinje. Kao i površina poda, unutrašnjost spoljašnje školjke pokrivena je plastičnim panelima ojačanim vlaknima.

Modularizovani svetlarnici i prozori duž spoljne površine mogu da se smeste na željeno mesto kako bi se osvetlio unutrašnji prostor čime se izlazi u susret potrebama stanara koje nastaju tokom korišćenja prostora. Privatnost prostora za spavanje obezbeđena je pokretnim zidom i policom za knjige sa providnim središnjim delom. Ovi delovi omogućavaju stanarima osećaj privatnosti pomoću delikatnih vizuelnih naznaka, ali i obezbeđuju prolazak dovoljne količine svetlosti.

Pošto je glavni ulaz na zaobljenom zidu, mehanizam vrata treba da bude projektovan nekonvencionalno. Usvajajući ideje iz dizajna automobilske industrije, instalirana su hidraulična automatska vrata kontrolisana pomoću numeričkog panela za zaključavanje na zaobljenom zidu. Kada su vrata skroz otvorena, visina je do 2m. Vrata se otvaraju u dva dela, gornji se podiže iznad glave, a donji se uvlači u pod kako bi moglo da se uđe. Kada su vrata potpuno zatvorena, materijal spoljašnjosti vrata se nastavlja na materijal spoljne površine čime se postigla komformnost i sakrio ulaz.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...
Dragica 09.11.2018.
Ma kako da ne...bas joj verujemo.
Neš 01.11.2018.
Komentara 0 tako će i ostati to je sve lep...
Barmen 27.10.2018.
Ako pogledamo armiranu plocu, stub ili gred...
mile 24.10.2018.
Kada cemo mi da napravimo takav most?