INFONET-468X60-BANNER

Levytator - eskalator koji se prilagođava prostoru i štedi energiju (video)

13.10.2011. | Darren Quick | Gizmag

Više od jednog stoleća, eskalatori su pratili prilično pravu liniju – sa izuzetkom nekoliko spiralnih i zakrivljenih eskalatora koji se mogu naći u gradovima kao što su Reno i Osaka. Sada je istraživač sa Gradskog univerziteta Londona (City University London) projektovao novi tip eskalatora nazvanog Levytator sposobnog da prati slobodnoformirane krivine. Ovo je postignuto zamenom tradicionalnih pravougaonih stepenika zaobljenim modulima što omogućava da oni budu smešteni u neprekidnu petlju. Ovaj proizvod ne samo što otvara razne projektne mogućnosti arhitektama, već može da za upola smanji potrošnju energije u poređenju sa konvencionalnim eskalatorima.

Konvencionalni eskalatori stepenike koji nisu potrebni pomeraju ispod onih u upotrebi i potrebna su im dva odvojena motora kako bi nosili putnike gore i dole. Upotrebom zakrivljenih modula kao stepenika, Levytator, koji je dizajnirao Džek Levi (Jack Levy), počasni profesor na Mehaničkom inženjerstvu na Gradskom univerzitetu u Londonu, može biti korišćen u neprekidnoj petlji – on prati zaobljenu stazu nagore, poravnavajući se i ispravljajući se pre nego što ponovo počne da se spušta. Znači da je potreban samo jedan izvor energije za nošenje putnika gore i dole. Pored toga, težina putnika koji putuju na dole može biti iskorišćena kao protivteža putnicima koji putuju na gore kako bi se dodatno pospešila ušteda energije.

Na osnovu matematičkog modela koncepta, sprovedenog u saradnji sa koleginicom sa Univerziteta Elenom Ščerbakovom (Elena Shcherbakova), Levi predviđa da će potpuno opterećen Levytator sa maksimalnim brojem putnika koji putuju gore i dole moći da koristi oko 80% energije tradicionalnih eskalatora na istoj dužini puta. Pored toga, do pola opterećen Levytator sa punim putnim pravcem na dole i praznim na gore, moći će da koristi polovinu energije dva ekvivalentna eskalatora.

"Levytator je prevashodno projektovan kako bi se arhitektama dala mogućnost stvaranja eskalatora u obliku koji žele, ali sada smo pokazali da ovaj dizajn može značajno da smanji i utrošak energije. Budući da rastu računi za struju i da sve više organizacija teži zelenim akreditacijama za svoje prostore, nadamo se da će Levytator igrati važnu ulogu u smanjivanju potrošnje energije i sa njom povezanim troškovima", kaže Levi.

Ali prednosti Levytator-a se ne završavaju sa estetikom i energetskim uštedama. Pošto su zaobljeni moduli uvek na vrhu i svim stepenicima se može prići odozgore, održavanje je mnogo lakše. Pored toga, kako nije potrebno nikakvo iskopavanje za instalaciju, Levytator može da se postavi iznad postojećeg stepeništa. "Ovo može biti naročito korisno u zaštićenim objektima, gde bi sistem mogao da se postavi iznad glavnog stepeništa, kako bi obezbedio bolji pristup starijim i posetiocima sa invaliditetom, a da se ne uništi originalni izgled zgrade", ističe Levi.

Sa takvim genijalno jednostavnim dizajnom i očiglednim energetskim uštedama, teško je zamisliti da Levytator ne bude korišćen. Jedina moguća loša strana koja bi mogla da se nasluti jeste da korisnici eskalatora zarone nakon što naiđu na prazan vazduh tamo gde su navikli da bude pravolinijski stepenik. 

Tehnologija je već patentirana u Ujedinjenom kraljevstvu, Evropi, SAD-u i Kini. Već je napravljena maketa Levytator-a i Gradski univerzitet Londona trenutno pregovara sa investitorima, proizvođačima eskalatora, arhitektama i građevinskim firmama širom sveta o izradi i instaliranju prvog Levytatora u punoj veličini.

 

Link:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;