INFONET-468X60-BANNER

Betonski agregat od korišćene gume

23.09.2011. | Le portail Béton

Francuska kompanija Ajfaž (Eiffage) sprovodi ispitivanje tri betonske ploče sa agregatom od korišćene gume.

Dva istraživanja mogućeg inkorporiranja gumenog granulata u beton, koja su finansirala preduzeća Mišelan (Michelin), Aliapur i Adem (Ademe), sprovedena su tokom 2000. i 2007. godine u Laboratoriji za građevinske materijale i trajnost konstrukcija na Nacionalnom institutu za primenjene nauke (Laboratoire matériaux et durabilité des constructions - Institut national des sciences appliquées - LMDC INSA) Univerziteta u Tuluzu.

Ova istraživanja su omogućila da se razvije i testira nekoliko uzoraka betona sa agregatom od korišćenih guma i da se dođe do odnosa materija koji je u laboratorijskim uslovima ubedljiv. Ostaje da se ovi rezultati potvrde u realnoj situaciji. Trebalo je da ova istraživanja odgovore na tri glavna pitanja:

  • Kako se ponaša betonska podloga u koju je dodat granulat načinjen od korišćenih guma?
  • Da li je takav beton manje podložan deformacijama?
  • Da li bi on mogao da bude otporniji na pukotine, odnosno da li bi imao bolje performanse i da li bi imao produžen vek trajanja, na primer kod izgradnje trotoara ili kao osnova za popločavanje?

Od 2008. godine, ova istraživanja su počela da interesuju i preduzeće Ajfaž Travo Publik (Eiffage Travaux Publics). Ovo preduzeće je filijala francuske grupacije Eiffage, jednog od evropskih lidera u građevinskoj industriji, i bavi se niskogradnjom. Godine 2010, potpisan je ugovor o partnerstvu između kompanija Aliapur, Eiffage TP, LMDC INSA i Ademe kojim se dogovara zajedničko istraživanje novog betona, potvrđivanje njegovih inovativnih osobina i testiranja njegove otpornosti na lokaciji urbane zajednice Grand Tuluz (Grand Toulouse).

Zatim su, na proleće 2011, tri betonske ploče izlivene: jedna ploča je kontrolna i čini je čist beton, a dve ploče sadrže agregat od korišćenih guma (koje je obezbedila filijala preduzeća Aliapur), od kojih jedna služi za saobraćaj vozila, a druga ne.

Na sajtu Aliapura naglašava se: "Od same pripreme ploča, pokazalo se da dodatak granulata u fabrici za proizvodnju betona nije predstavljao nikakve poteškoće, pošto je dobijena mešavina bila u potpunosti homogena". Dodaju da "prisustvo granulata nije zahtevalo posebne pripreme prilikom izlivanja ploča. One su samo malo zrnastije".

Potrebno je da prođe jedna godina života ovog proizvoda in situ pre nego što se donesu zaključci i, eventualno, počne promocija i komercijalizacija proizvoda.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;