INFONET-468X60-BANNER

Zemlja divova

08.06.2011. | EcoArt

Uz svega male izmene na čeličnoj konstrukciji, studio Choi+Shine je dizajnirao niz električnih dalekovoda koji pored osnovne funkcije imaju i dodatnu estetsku vrednost u prostoru. Ovi piloni su zapravo džinovske ljudske figure i i svojevrsni landmark u prostoru.

Piloni se mogu modifikovati kao odgovor na konkretne zahteve prostora, tako da mogu menjati svoju veličinu kroz različite oblike ljudske figure koja kleči ili ima oblik tela koje nosi težak teret, do onih koje ponosno drže žice ili onih koje imaju oblik penjača.

Pored toga, pilon-figure mogu se organizovati tako da stvore osećaj tog mesta, kroz njihove izraze. Suptilne promene u položajima ruku i glave u kombinaciji sa repozicioniranjem glavnih delova tela u X, Y i Z-osi, omogućavaju bogatstvo izraza.

Pilon-figure mogu biti smešteni u parovima, kao da hodaju u istom ili suprotnom pravcu, gledajući jedni druge dok prolaze ili klečeći, pognute glave ka gradu.

Uprkos velikom broju mogućih oblika, svaka pilon-figura je napravljena od istih glavnih delova (trup, napred ruke, gornji deo nogu, ruku, itd) i koristi unapred definisane konektore koji omogućavaju spajanje delova na željeni način, odnosno kako bi se stvorio željeni izraz.

Ovakav dizajn omogućava mnoge varijacije u obliku i visini, dok sama cene izrade i održavanja ovakvih dalekovoda ne odudara od klasičnih konstrukcija.

Pilona-figure su dizajnirana da obezbede podršku za provodnike, žice ispod zemlje i druge kablove, tj. njihova funkcionalnost je istovetna postojećim dalekovodima.

Poput statua sa Uskršnjeg ostrva, ove 45m visoke moderne kariatide, ćutke će prenositi električnu energiju za modernog čoveka, po danu, noći, suncu ili snegu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;